Svijet
10

"Prijatelji Sirije" iz Tokija upozoravaju: Nasilje traje 20 mjeseci

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Delegati iz više od 60 zemalja okupili su se u Tokiju u petak kako bi izvršili pritisak na režim predsjednika Bašara el-Asada, dok je SAD priznao nedavno ujedinjenu opoziciju kao istinske vladare Sirije

Japanski ministar vanjskih poslova Koichiro Gemba rekao je pred grupom "Prijatelji Sirije" da međunarodna zajednica mora djelovati ujedinjeno jer podijeljeno Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (VSUN) nije imalo uspjeha.

"Nasilje traje više od 20 mjeseci, a broj žrtava u Siriji premašio je 40.000, zbog čega je došlo do humanitarne krize. Veoma smo zabrinuti zbog širenja nasilja na cijelu regiju", rekao je on predstavnicima 67 zemalja.

"Dok VSUN nije imao uspjeha u ispunjavanju svoje prvobitne dužnosti, postalo je sve je važnije da međunarodna zajednica jedinstveno djeluje kako bi izašla nakraj s kontinuiranim nasiljem", dodao je on.

Grupa "Prijatelji Sirije" je ranije organizirala četiri takva sastanka - u Parizu u aprilu, u Washingtonu u junu, u Dohi u julu i u Den Haagu u septembru, podsjetio je AFP.

Na petom sastanku u Tokiju prvi put su učestvovali Kazahstan, Kosovo, Indonezija i Bangladeš.