Svijet
0

Prijatelji napuštaju Georgea Busha

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki državni tužilac Alberto Gonzales podnio je ostavku, okončavajući mjesec dana dugo sporenje s kritičarima iz redova republikanaca i demokrata koji su pozivali na njegovu smjenu nakon što je ministarsto pravde omelo bavljenje FBI-ja istragama terorista i smijenilo američke tužioce, saopćili su zvaničnici u ponedjeljak.

Vjerovatna privremena zamjena za Gonzalesa bit će general Paul Clement, koji bi obavljao tu dužnost do imjenovanja novog vršioca dužnosti, sudeći po visokom zvaničniku administracije koji je tražio da ostane aoniman, javio je AP.

Ministarstvo pravde planiralo je konferenciju za novinare u 10,30 sati u Washingtonu. Očekuje se da predsjednik Bush da izjavu o Gonzalesovoj ostavci na svom ranču u Crawfordu u Teksasu prije nego što krene na put po zapadnim državama.

Dvojica zvaničnika admninistracije, koji su tražili da ostanu anonimni, izjavili su da je Gonzales uručio pismo s ostavkom u petak. Ti zvaničnici odbili su da se predstave jer se još čeka na zvaničnu Gonzalesovu objavu.

Dugogodišnji prijatelj Busha, koji je svojevremeno smatran kandidatom za Vrhovi sud, Gonzales je četvrti visokorangirani zvaničnik koji je napustio administraciju od novembra 2006. Donald H. Rumsfeld, tvorac iračkog rata, podnio je ostavku na mjesto ministra odbrane dan nakon novembarskih izbora. Paul Wolfowitz pristao je u maju da podnese ostavku nakon etičke istrage. Vodeći Bushov savjetnik Karl Rove u ovom je ovom mjesecu objavio da odlazi.

Kao državni tužilac i ranije kao savjetnik u Bijeloj kući, Gonzales je insistirao na proširenim predsjedničkim ovlastima, uključujući i prisluškivanje. On je sačinio kontroverzna pravila za vojne sudove i tražio je ograničenje zakonskih prava zatočenika u Guantanamo Bayu - dovodeći do parnica koje su pokrenuli liberali koji tvrde da je vlada prekršila ustav u proganjanju teroriosata.