Svijet
0

Prihvaćen plan o pregovorima za novi sporazum o klimi

FENA
Na konferenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama na Baliju, nakon iscrpljujućih pregovora u noći sa petka na subotu, prihvaćen je plan da se do 2009. godine pregovorima temeljenim na smjernicama iz Balija postigne globalni sporazum o borbi protiv klimatskog zatopljenja.

Sporne su tačke do samog dramatičnog kraja pregovora bile specifične smjernice za razvijene zemlje kako bi do 2008. smanjile emisiju stakleničkih plinova, te sukob između zemalja u razvoju i industrijskih zemalja o formulaciji obveza siromašnijih država u budućem sporazumu o klimatskim promjenama.

Nakon kompromisnog prijedloga prvo se Evropska unija, a potom su se i Sjedinjene Države suglasile s kompromisom.

Predsjedavajući konferencije Rachmat Witoelar objavio je odluku nakon emocionalne rasprave u kojoj su SAD do samog kraja odbijale prihvatiti kompromis. Nakon oštrih kritika, pa čak i glasnih povika na njihov račun, izaslanstvo SAD-a naposljetku je ipak prihvatilo dogovor.

Izaslanici iz 190 država svijeta dvije su sedmice pregovarali kako bi se usuglasili o „postkjotovskom dogovoru“. Dogovor predviđa da se na temelju smjernica iz Balija pregovorima tokom sljedeće dvije godine postigne globalni sporazum za razdoblje nakon 2012. godine kad istječe Protokol iz Kyota.

Taj globalni sporazum trebalo bi potpisati 2009. u Kopenhagenu. Detalji će se do tada razrađivati u brojnim radnim skupinama koje će godišnje više puta zasjedati.

U dogovoru iz Balija više nema konkretnih brojčanih podataka o smanjenju emisija stakleničkih plinova kako je to tražila EU, a čemu su se oštro protivile Sjedinjene Države. Evropa je tražila smanjenje emisije stakleničkih plinova od 25 do 40 posto ispod razine od 1990.

U završnom dokumentu konferencije koji je izrađen tokom noći nalaze se samo fusnote u kojima se upućuje na izvještaj znanstvenog gremija UN-a za pitanja zatopljenja klime, IPCC-a. U jednoj se fusnoti ukazuje i na određene stranice u izvještaju IPCC-a.

Sporazum nalaže da se proces pregovora mora pokrenuti „što je prije moguće, a ne kasnije od aprila 2008.“, s obzirom da prva faza Kyota istječe 2012.

Stajališta su do pred sam kraj konferencije bila tako nespojiva da je i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon doletio iz posjete Istočnom Timoru na Bali kako bi apelirao na sudionike da se usuglase oko kompromisa.

„Iskreno, razočaran sam nedostatkom napretka“ u razgovorima, kazao je glavni tajnik Ban Ki-moon, došavši na zadnju plenarnu sjednicu kako bi i svojim utjecajem pomogao u donošenju rješenja.

„No postaje kasno, vrijeme je da se donese odluka, u vašim je rukama sposobnost da svijetu date pozitivan ishod te konferencije“, istaknuo je Ban Ki-moon pozivajući sudionike da postignu kompromis.

Koliko su pregovori bili naporni i dramatični, otegnuvši se dugo u noć i završivši napokon usvajanjem kompromisa u subotu (po lokalnom vremenu), ilustrira i nastup voditelja tajništva UN-a za pitanja klime nizozemskog diplomata Yvo de Boera.

De Boeru, koji je djelovao potpuno iznureno, pred izaslanicima konferencije zakazao je glas i pred zoru je u suzama napustio konferencijsku dvoranu.

Emocionalni ispad de Boera, prenosi Hina, potaknula je izravna kritika kineskog izaslanstva da je zakazao plenarnu sjednicu delegata iako je znao da se paralelno još nastavljaju pregovori u malom krugu.