Mahmoud Ahmadinejad
0

"Priče o okidaču nuklearne bombe su izmišljene"

SRNA
Foto: AFPTV
Foto: AFPTV
Povjerljivi iranski tehnološki izvještaj u kojem se opisuju napori Teherana da izradi detonator atomske bombe izmislio je Washington, rekao je danas iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad američkim medijima.

Američka medijska kuća ABC News postavila je pitanje iranskom predsjedniku o izvještaju dnevnika "Times of London" objavljen tokom protekle sedmice o, kako se navodi, povjerljivom iranskom tehničkom dokumentu u kojem se opisuje četvorogodišnji plan za testiranje neutronskog inicijatora, dijela nuklearne bojave glave koja izaziva eksploziju.

"To su sve izmišljene gomile papira koji i dalje smišlja i širi američka vlada", rekao je Ahmadinejad američkoj mreži u intervjuu datom u Kopenhagenu, gdje je prisustvovao konferenciji UN o klimatskim promjenama u Kopenhagenu.

Prema njegovim riječima, izvještaji da Iran radi na okidaču za atomsku bombu su "neosnovane i neistinite."

List "Times of London" 14. decembra objavio je dokument na farsi jeziku uz prevod na engleskom pod naslovom "Uvid u aktivnosti vezane za specijalni neutron u sljedećih četiri godine".

U dokumentu su opisani koraci za razvoj i probu dijelova neutronskog inicijatora, napravice koja se nalazi na omotaču visoko obogaćenog uranijuma sa podatomskim česticama kako bi izazvao lančanu reakciju nuklearne eksplozije.

Tokom protekle sedmice, portparol iranskog Ministarstva inostranih poslova Ramin Mehmanparast izvještaj je nazvao "neosnovanim, koji nije vrijedan pažnje i osmišljen da se Iran izloži političkom i psihološkom pritisku".