Svijet
0

Približavanje zapadnog Balkana prioritet Slovenije

FENA
Janez Lenarčić
Janez Lenarčić
Glavni prioritet predstojećeg predsjedavanja Slovenije EU bit će približavanje zemalja bivše Jugoslavije Uniji, izjavio je državni sekretar za evropska pitanja Janez Lenarčič.

"Naš je vitalni interes je da susjedi uspiju u integraciji", kazao je on u intervjuu bečkom dnevniku "Kurir". "To važi i za Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Gori, Albaniju i Kosovo", dodao je slovenski državni sekretar.

Prema Lenarčiču prioritet Slovenije tokom predsjedavanja EU u prvoj polovini iduće godine bit će i pregovori o prijemu u članstvo EU Hrvatske i Turske. "Želimo da ispunimo obećanje dato Turskoj. Međutim neće biti nikakvih povlastica. Turska mora ispuniti sve kriterije", podvukao je on.

Da li će Makedonija, koja je zvanični kandidat, pod slovenskim predsjedništvom početi pregovore još je otvoreno, kazao je Lenarčič, dodajući da to zavisi od izvještaja Komisije EU, koji će biti objavljen u novembru.

Kada je riječ o Kosovu, on očekuje da pitanje statusa neće biti riješeno prije kraja godine. "Taj problem može pasti i u vrijeme našeg predsjedavanja EU. Kosovo je stvar EU", poručio je bivši ambasador Slovenije u međunarodnim organizacijama u New Yorku i Beču, prenio je Tanjug.

"Evropska perspektiva mora se ponuditi kako Srbiji tako i Kosovu", ocijenio je jučer u Beču šef slovenske diplomatije Dimitrij Rupel, ističući da se rješenje za to pitanje treba tražiti zajedno sa Rusijom.