Kina
0

Preživjeli od SARS-a pate od ozbiljnih posljedica

FENA
Oko 300 Kineza koji su preživjeli smrtonosnu bolest SARS, koja je 2003. izbila u toj zemlji, sada pati od ozbiljnih posljedica, vjerojatno zbog agresivnog hormonskog tretmana kojem su bili izloženi da bi im se spasio život, izvještavaju u petak kineski mediji.

Teška akutna respiratorna bolest (SARS - prema engleskoj skraćenici) bila je nepoznato oboljenje kada se pojavila krajem 2002., prenosi Reuters.

Kineske vlasti su SARS u početku prikrivale, ali se on s juga zemlje brzo proširio na neke velike kineske gradove, kao i na druge zemlje, izazivajući paniku.

Preživjeli se najčešće žale na probleme s kukom zbog tanjenja koštanog tkiva, na depresiju, kao i fibrozu pluća, koja otežava disanje.

Od SARS-a je ukupno oboljelo više od 8.000 ljudi, od kojih je 775 umrlo. Zadnji slučaj ovog oboljenja registriran je u junu 2003.

Zapadni stručnjaci smatraju da je, zahvaljujući iskustvu sa SARS-om, kinesko izvještavanje o domaćim zdravstvenim prilikama postalo transparentnije, a poboljšana je i spremnost za hitan angažman zdravstvenih službi.