Japanski premijer Kan
0

"Preživjeli nakon zemljotresa nikada neće biti napušteni"

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Japanski premijer Naoto Kan poručio je da njegova vlada nikada neće napustiti preživjele razornog zemljotresa i cunamija.

"Vlada će učiniti sve za pomoć preživjelima. Nikada vas nećemo napustiti", rekao je Kan u gradu Ishinomaki, tokom obilaska oblasti uništenih u katastrofi.

On je naglasio da će vlada raditi što je brže moguće da nađe smještaj za 150.000 ljudi, koji su još u evakuacionim centrima, od kojih je 17.000 u Ishinomaki.

Cunami, pokrenut zemljotresom jačine devet stepeni Rihterove skale, odnio je živote nekoliko hiljada ljudi, dok je veliki broj ostao bez krova nad glavom. Pojedina sela na ostrvu Honshu u potpunosti su uništena.

U Japanu će danas minutom ćutnje biti odata počast žrtvama katastrofe, koja je pogodila zemlju prije mjesec dana, 11. marta.

U katastrofi oštećena nuklearna elektrana Fukushima i dalje zadaje velike probleme japanskim vlastima, koje su u proteklih nekoliko dana ispuštale radioaktovnu vodu u more.

Radnici postrojenja trebalo bi da ubrzo prekinu sa ispuštanjem vode i započnu prebacivanje veoma radioaktivne vode u zatvorenu oblast unutar elektrane.
Ispuštanje vode u more izazvala je negodovanje ribarskih zajednica i kritike Rusije, Kine i Južne Koreje.

 Oko 15.000 ljudi izašlo je tokom vikenda na ulice Tokija, izražavajući protivljenje nuklearnoj industriji i gradnji atomskih centrala.

Prema pojedinim procjenama, od posljedica zemljotresa i cunamija poginulo je blizu 15.000 ljudi.