Svijet
1

Prevozio fudbalere: Na Andama pronađen avion koji se srušio prije 54 godine

Klix.ba
Ande
Ande
Čileanski planinari kazali su kako su pronašli olupinu aviona koji se srušio na Andama prije 54 godine. U padu aviona poginule su 24 osobe, od kojih je osam članova fudbalskog tima Green Cross.

Grupa planinara pronašla je olupinu na 3.200 metara visine i na udaljenosti od 360 kilometara južno od Santiaga. Član ekspedicije Leonardo Albornoz kazao je za čileanski Channel 7 da tačnu lokaciju kriju kako bi spriječili pljačku.

Nestanak aviona Douglas DC-3, u kojem su bili prvotimci čileanskog tima Green Cross 3. aprila 1961. godine, bio je jedna od najvećih neriješenih misterija u ovoj južnoameričkoj zemlji i koja je zapanjila sportski svijet. Klub je igrao meč Copa de Chilea u Osornu i igrači su se vraćali u Santiago. Tim i osoblje kluba bili su raspoređeni u dva aviona. Jedan je sletio na aerodrom u čileanskom glavnom gradu, dok drugi nikada nije pronađen.

Fotografija sa simbolične sahrane
Fotografija sa simbolične sahrane

Spasioci su sedmicama tražili nestali avion i napravili su simboličnu sahranu nestalim igračima, kojoj je prisustvovalo mnoštvo ljudi iz Chilea.

"Bio je to srceparajući momenat. Mogli ste osjetiti energiju mjesta i kako avion diše", rekao je Albornoz nakon otkrića.

Planinari su rekli da su pronašli veći dio olupine, a u njoj su vidljivi ostaci skeleta. Lokacija olupine nije na mjestu koje se navodi u službenim izvještajima.