Rusija
0

Prevoz ljudi na Mars nuklearnim letjelicama

SRNA
Rusija će graditi svemirsku letjelicu na nuklearni pogon za perspektivne misije sa ljudskom posadom ka Marsu i drugim planetama, izjavio je ruski šef za nacionalnu kosmonautiku Anatolij Šerminova.

Perminov je prvi predložio gradnju broda na jučerašnjoj sjedinci Vlade, ali nije objasnio namjenu.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev podržao je projekat i zatražio od Vlade da nađe novac za njegovo finansiranje.

Perminov je rekao da bi dizajn za nuklearnu svemirsku letjelicu mogao biti gotov 2012.  godine, i da bi se gradio sljedećih devet godina. 

On  procjenjuje da bi   cijena bila  od 17 milijardi rublji /oko 600 miliona američkih dolara, ili 400 miliona evra/. 

"Ovaj projekat ima za cilj primjenu svemirskih istraživačkih programa većeg obima, uključujuću misiju sa ljudskom posadom na Marsu, međuplanetarna putovanja, građenje i održavanje planetarnih stanica", navodi  Perminov. 

Uprkos dugotrajnom oslanjanju na staru tehnologiju, Rusija će preuzeti veliku ulogu u svemirskim istraživanjima sljedećih godina. 
Plan NASE da povuče  flotu šatlova iduće godine prisiliće SAD   i druge nacije da se pouzdaju u ruske letjelice "Sojuz"  za prevoz svojih astronauta na i sa Međunarodne svemirske stanice dok NASIN novi brod s posadom ne bude na raspolaganju. 

Perminov je rekao da bi novi svemirski brod na nuklearni pogon trebalo da ima nuklearni reaktor megavat klase, nasuprot malim reaktorima koji snabdjevaju energijom neke Sovjetske vojne satelite.

Moskovski ekspert za ruski svemirski program, Igopr Lizov, je rekao da bi perspektivni brod koristio nuklearni reaktor koji bi pokretao električni raketni motor. 

"On će biti sasvim efikasan za let na Mars",  rekao je on, i dodao da sovjetski rad na ovakvom motoru datira još iz 1960-tih kad su sovjetski inženjeri razvijali planove za slanje ljudskih posada na Mars. 

"Rad na ovom brodu zahtijevaće znatno jači nuklearni reaktor od onog koji već koriste ruski sateliti, ali zadatak je sasvim realističan",  rekao je Lizov.