Nobelovac Llosa
0

"Previše transparentnosti je opasno"

FENA
Mario Vargas Llosa (Foto: AP)
Mario Vargas Llosa (Foto: AP)
Peruanski književnik Mario Vargas Llosa, ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost i protivnik totalitarnih režima, ocijenio je u ponedjeljak da je previše transparentnosti "opasno po demokraciju".

Reagirajući na povjerljive brzojave američkih diplomata koji su proteklih dana objavljeni na web stranici WikiLeaks", pisac je naveo da je njegovo mišljenje o tome proturječno, prenio je AFP.

"S jedne strane, mislim da je transparentnost odlična, kada sve izađe na vidjelo. To nas štiti od intriga, manipulacija i laži. S druge strane, ako sve izađe na vidjelo, ako nestane svaki vid povjerljivosti i tajnosti, ne znam kako bi država mogla funkcionirati", kazao je Llosa na tiskovnoj konferenciji u Stockholmu.

On smatra kako je paradoksalno da demokratske države budu te koje su najosjetljivije na takav vid razotkrivanja, dok su "diktature pošteđene" zahvaljujući nepopustljivosti njihovih režima.

Mario Vargas Llosa (74), nekadašnji simpatizer ekstremne ljevice, a sada liberal, 10. decembra će primiti Nobelovu nagradu koju mu je u oktobru dodijelila Švedska akademija.