Svijet
0

Prevelika upotreba kokaina kriva za finansijsku krizu?

SRNA
Ugledni farmakolozi optužuju bankare da ih je upotreba kokaina navela na velike rizike, što je dovelo do globalne finansijske krize.

David Nutt, profesor neuropsihofarmakologije na Imperial Collegeu u Londonu smatra da je kokain učinio bankare "previše samouvjerenim" i doveo do toga da previše riskiraju.

Kao prenosi britanska štampa, ovaj stručnjak tvrdi da je kokain odgovoran za finansijsku krizu u svijetu, ali i za kolaps Barings banke 1995. godine.

Nutt navodi da je "bijeli prah" doveo do toga da su bankari postali previše samouvjereni i počeli da traže sve više i više.

Ipak, Nutt nije protivnik konzumacije narkotika u umjerenim količinama.

Nutt se zalaže za dekriminalizaciju gotovo svih vrsta droga.

On tvrdi da je stroga vladina politika o zabrani ekstazija i kanabisa onemogućila proučavanje njihovih "blagotvornih uticaja".

Bivša britanska vlada otpustila ga je sa mjesta savjetnika nakon što je izjavio da je "jahanje konja jednako opasno kao i uzimanje ekstazija".

Prošle godine Nutt je tvrdio da bi legalizacija kanabisa bila jedno od najefikansijih sredstava za borbu protiv alkoholizma, jer bi se konzumacija alkoholnih pića smanjila za čak jednu četvrtinu.