Pao u komu
0

Pretučen poznati ruski novinar Oleg Kashin

SRNA
Oleg Kashin (Foto: AP)
Oleg Kashin (Foto: AP)
Nepoznati napadači pretukli su rano jutros u Moskvi vodećeg ruskog novinara Olega Kashina, nanijevši mu teške tjelesne povrede.

Kashin je pao u komu nakon što su mu nepoznati napadači rano jutros slomili noge, vilicu i prste na rukama, u blizini njegove kuće u Moskvi.

Policija je otvorila istragu zbog pokušaja ubistva 30-godišnjeg Kashina, novinara lista "Komersant", jednog od najuticajnijih dnevnih listova u zemlji.

"Ja sam zaprepašten. Oni njega nisu samo isprebijali. Ovdje je riječ i o svojevrsnoj poruci, oni su slomili prste na rukama jednom novinaru", rekao je glavni urednik "Komersanta" Mihail Mihailin Reutersu.

Prema njegovim riječima, napad ima veze sa člancima koje je Kashin pisao o opozicioniom partijama.

Mihailin je rekao da je Kashin u bolnici u komi i da su ljekari konstatovali prelome obje noge, oštećenje lobanje i frakturu vilice na dva mjesta, dodajući da će ljekari sutra odlučiti da li će ga prebaciti sa intenzivne njege.

Samo nekoliko sati nakon napada ruski predsjednik Dmitrij Medvedev naredio je glavnom tužiocu i ministru unutrašnjih poslova "da preuzmu istragu" napada na Kashina, navodi se u saopštenju iz Kremlja.
Medvedev je dodao da "kriminalci moraju biti nađeni i kažnjeni". 

Vlasnik "Komersanta" je bogataš Alisher Usmanov, suvlasnik operatera mobilne telefonije trećeg po veličini u Rusiji "MegaFon" i investicione grupe "Digital Sky Technologies".