ICTY
0

Presuda po žalbi u predmetu "Mrkšić i drugi" 5. maja

FENA
Presuda Žalbenog vijeća Haškog suda (ICTY) u predmetu protiv Mileta Mrkšića i Veselina Šljivančanina, bivših visokih oficira JNA osuđenih za učešće u pogubljenju ratnih zarobljenika nakon pada hrvatskog grada Vukovara 1991. godine, bit će izrečena 5. maja, saopćeno je iz ICTY-a.

Pretresno vijeće je u septembru 2007. godine Mrkšića, pukovnika JNA, proglasilo krivim i izreklo mu kaznu od 20 godina zatvora za ubistvo, mučenje i okrutno postupanje sa 194 nesrpska ratna zarobljenika odvedena iz Vukovarske bolnice nakon što su u novembru 1991. taj grad zauzele snage JNA i srpske paravojne snage.

Žrtve su prebačene u zgradu na obližnjem poljoprivrednom dobru Ovčara gdje su premlaćivane, mučene i ubijene.

Pretresno vijeće je Šljivančanina, tadašnjeg majora JNA, proglasilo krivim za mučenje zarobljenika i izreklo mu kaznu od pet godina zatvora.

Treći optuženi u ovom predmetu bivši kapetan JNA Miroslav Radić oslobođen je krivice po svim optužbama i pušten iz pritvora ICTY-a.

Mrkšić je proglašen krivim za pomaganje i podržavanje ubistava jer je povukao vojnike JNA koji su čuvali zarobljenike, što je imalo za posljedicu da su pripadnici srpske Teritorijalne odbrane i paravojnih jedinica bili u prilici da ih ubiju.

Snage JNA pod njegovom komandom su prethodno uspostavile nečovječne uvjete pritvora, a on nije djelovao efikasno kako bi omogućio da zarobljenici budu adekvatno zaštićeni.

Šljivančanin je proglašen krivim za pomaganje i podržavanje mučenja jer nije osigurao adekvatnu stražu JNA na Ovčari ili se pobrinuo da stražari JNA na Ovčari pod njegovom kontrolom preduzmu mere kako bi spriječili srpske snage da premlaćuju zarobljenike.

I tužilaštvo ICTY-a i odbrana Mrkšića i Šljivančanina podnijeli su najave žalbe na prvostepenu presudu 29. oktobra 2007. godine.

Prvobitna optužnica protiv Mrkšića, Šljivančanina i Radića podignuta je 7. novembra 1995. godine. Mrkšić se nalazi u pritvoru Međunarodnog suda od 15. maja 2002. godine, a Šljivančanin od 1. jula 2003. godine.

Šljivančanin je trenutno na privremenoj slobodi do izricanja presude Žalbenog vijeća. Naloženo mu je da se vrati na Međunarodni sud prije 5. maja 2009. godine.