Danas u Hagu
0

Presuda po privatnoj tužbi Hasana Nuhanovića

Sarajevo-x.com
U deset sati Okružni sud u Hagu donijet će presudu po tužbi Hasana Nuhanovića i članova porodice Rize Mustafića koji su Kraljevinu Holandiju i holandski bataljon optužili za smrt svojih najbližih u takozvanoj "zaštićenoj zoni" Srebrenice, predavši ih srpskim vojnicima zajedno sa ostalim Srerbeničanima.

Hasan Nuhanović radio je kao prevodilac UN trupa, a u Srebrenici su 1995. stradali njegov otac, majka i brat. Rizo Mustafić bio je električar, a naređeno mu je da napusti bazu, nakon čega nikad više nije viđen.

Proces pred Okružnim sudom u Hagu pokrenut je još 2000. godine. Za radio Deutsche Welle, Nuhanović je rekao: "Ni ja ni porodica Mustafić nismo očekivali da će procedura trajati šest godina. Niko ne zna, dok sudije ne pročitaju svoju odluku, šta će biti."

Postavlja se pitanje kolike su šanse da ova sud usred Holandije proglasi ovu državu krivom.

"Nema dileme da sam u pravu kada tvrdim da su za smrt moje porodice i drugih ljudi suodgovorni," kategoričan je Nuhanović.

Ako presuda i ne bude u korist Nuhanovića i porodice Rize Mustafića, proces neće biti okončan jer postoji žalbeni postupak i tri nivoa ovog suda.