Italija
3

Presuda naučnicima zbog zemljotresa u L'Aquili

SRNA
U Italiji se danas očekuje izricanje presude na suđenju sedmorici naučnika, optuženih za ubistvo iz nehata jer su potcijenili rizik prije zemljotresa u L'Aquili 2009. godine,kada je poginulo više od 300 ljudi.

Tužilaštvo je krajem septembra zatražilo da, sedam članova Komisije za rizike, koja se u L'Aquili sastala 31. marta 2009, šest dana prije zemljotresa, budu kažnjeni sa po četiri godine zatvora.

Suđenje stručnjacima je jedinstven slučaj koji je zabrinuo naučne krugove.

Tužilac Fabio Picuti je naveo da je naučna analiza Komisije za rizike "nepotpuna, nepodobna, neadekvatna, te kažnjiva", jer se, čitajući izvještaj tokom sastanka komisije, nalaze informacije koje su "banalne, beskorisne, protivrječne i zbunjujuće".

Među sedam optuženih su velika imena iz svijeta nauke u Italiji - profesor Enzo Boschi, bivši predsjednik Instituta za geofiziku i vulkanologiju, kao i profesor fizike na Univerzitetu u Genovi Claudio Eva .

Neki od njih, a posebno Boschi, bili su i u upravi Službe civilne zaštite Italije.

Suprotno tužiocu, advokat Carlo Sica, koji predstavlja Vladu Italije koja postavlja komisiju, zatražio je 17. oktobra da sedam optuženih bude oslobođeno, jer su nevini.

Tužilaštvo optužuje sedam eksperata da su dali previše ohrabrujuće informacije stanovništvu, te se ono nije zaštitilo.

Na sastanku 31. marta Komisija je trebalo da procijeni seriju zemljotresa koji su pogodili L'Aquilu nekoliko mjeseci prije velikog zemljotresa i da lokalnim vlastima da smjernice šta da čine, jer su samo one ovlašćene za bilo kakvu akciju.

Komisija je poslije tog sastanka rekla da nije bilo moguće predvidjeti mogućnost jačeg zemljotresa, ali je preporučila veće poštovanje mjera prevencije, posebno u građevinarstvu.