Svijet
0

Presuda Manningu otvara prostor za dizanje optužbe protiv Assangea

FENA
Bradley Manning
Bradley Manning
Presuda američkom vojniku Bradleyu Manningu pod optužbom za špijunažu povećala je vjerovatnoću da će Sjedinjene Države dići optužbu protiv osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea kao i njegovog saučesnika, tvrde advokati Assangea i grupe za građanska prava, piše u srijedu Washington Post.

Sutkinja Dennise Lind proglasila je Manninga krivim za nekoliko kršenja Akta o špijunaži, i on bi se mogao suočiti s kaznom doživotne robije.

Aktivisti za slobodu štampe tvrde da presuda izaziva uzbunu među braniteljima ljudskih prava da će Obamina administracija na agresivan način proganjati one koji odaju povjerljive informacije kako bi obeshrabrila ostale aktiviste da pružaju ključne informacije o vojnim i obavještajnim podacima, pišu novine.

Tužioci na vojnom sudu nazvali su Assangea "informatičkim anarhistom" koji je ohrabrio Manninga da objavi stotine hiljada povjerljivih vojnih i diplomatskih dokumenata. Oni su također insistirali da se ta grupa ne može smatrati medijskom organizacijom koja objavljuje tajne dokumente u javnom interesu.

"Advokati su negirali tvrdnje da je Manning djelovao po naređenjima WikiLeaks i Juliana Assangea, ali je američka vlada insistirala na tim tvrdnjama pokušavajući da u suštini dokaže da je Assange bio njegov saučesnik", izjavio je Michael Ratner, Assangeov američki advokat i počasni predsjednik Centra za ustavna prava u New Yorku.

"To je veoma loš znak onoga što američka vlada namjerava da učini Assangeu", kazao je.

Postoje, međutim, još brojne prepreke za pokretanje krivičnog potupka protiv Assangea, između ostalog i to što je potražio utočište u ekvadorskoj ambasadi u Londonu dok je bio suočen s izručenjem Švedskoj, gdje bi trebao biti ispitan o seksualnom zlostavljanju.

Assange, kome je Ekvador odobrio politički azil, nalazi se u londonskoj ambasadi te zemlje više od godinu dana. Dodatni problem za američke tužioce mogao bi biti što je još na snazi švedska potjernica za Assangeom, piše Washington Post.

Sudska istraga protiv WikiLeaksa još je u toku, saopćio je glasnogovornik ureda američkog državnog tužioca u Virdžiniji. Nejasno je, međutim, da li postoji zapečačena optužnica protiv Assangea.

"Ili optužnica već postoji, što je po mom mišljenju veoma vjerovatno, ili će vlasti sada pokušati da dokažu navode da je on dio šire urote", kazao je Ratner.

Iako je Manning oslobođen najteže optužbe za pomaganje neprijatelju, on je tek druga osoba osuđena za kršenje Akta o špijunaži tokom mandata Obamine administracije, piše u srijedu Washingon Post.