Svijet
0

Presuda Dragomiru Miloševiću 12. decembra

FENA
Haag
Haag
Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju treba da u srijedu, 12. decembra, izrekne presudu Dragomiru Miloševiću, bivšem generalubosanskih Srba, koji je djelimično bio zadužen za opsadu Sarajeva. Na kraju sudskog procesa u oktobru glavna tužiteljica ICTY- je zatražila doživotni zatvor za Miloševića. Odbrana je tražila njegovo oslobađanje, javio je AFP.

Milošević (65) je komandovao trupama bosanskih Srba tokom 15 posljednjih od 44 mjeseca opsade Sarajeva.

Opsada Sarajeva je počela u aprilu 1992. a trajala do novembra 1995.

Tokom 44 mjeseca opsade, trupe bosanskih Srba granatirale su grad i organizirale kampanju smišljene pucnjave koja je ciljala prolaznike u gradu.

Dragomir Milošević se izjasnio da nije kriv po optužnicama za ratne i zločine protiv čovječnosti, među kojima je i optužnica za ubijanje, nehumana djela te ilegalne napade na bošnjačke civile tokom opsade.

Prema organizacijama za odbranu ljudskih prava, oko 12.000 osoba, od kojih 1.500 djece, izgubilo je živote tokom 44 mjeseca opsade Sarajeva, koju ni gnušanje javnog mnijenje i ogroman medijski prostor nisu mogli zaustaviti.

Prethodnik Dragomira Miloševića na mjesto generala, koji je komandovao opsadom Sarajeva Stanislas Galić osuđen je konačnom presudom na doživotni zatvor.