Svijet
0

Presedan u Nigeriji: Boko Haram se predao vojsci nakon što im je ubijen vođa

Klix.ba
Mohammed Bashir glumio vođu Abubakara Shekaua
Mohammed Bashir glumio vođu Abubakara Shekaua
Nigerijska vojska objavila je kako se više od 260 članova Boko Haram grupe predalo na sjeveroistoku zemlje. Glasnogovornik je rekao i da je vojska ubila muškarca sa fotografije koji se predstavljao kao vođa militantne grupe, Abubakara Shekaua.

Na grupnim video snimcima pojavljivao se i Mohammed Bashir, ali pretpostavlja se da je on varalica. Boko Haram pretrpio je teške gubitke posljednjih sedmica dok su trajale borbe između nigerijske vojske i grupe u blizini Maidugurija. Vojska je objavila kako se 135 članova Boko Haram predalo s oružjem u Biu, Borno državi u utorak a da se ostalih 133 predalo u drugim dijelovima sjeveroistočne Nigerije. Trenutno su na ispitivanju.

BBC-jev reporter iz Lagosa Will Ross kazao je kako se ovako nešto nikada nije desilo u ratu protiv Boko Harama. Ovo je prvi put da je vojska javno spomenula smrt lidera Shekaua čije snage sigurnosti tvrde da je ubijen u sukobu s vojskom 2009. godine. General Chris Olukolade kazao je kako je Mohammed Bashir ličio na njega.

Bashir "je glumio i pozirao u video snimcima preminulog Abubakara Shekaua, ekscentričnog karaktera poznatog kao vođu grupe", dodao je general.

No, vojska nije dala nikakve informacije o datumu ili lokaciju smrti Shekaua.

Boko Haram se bori protiv svega što ima veze sa Zapadom i modernim sistemom. Zabranjeno je ići u škole koje obučavaju po tom sistemu, a njihove militanti vrše redovne napade na škole i koledže koje vide kao simbol Zapadne kulture. Također, u aprilu su oteli više od 200 učenica iz Chiboka.

Prema podacima Human Rights Watcha, više od 2.000 civila ubijeno u ovoj regiji tokom ove godine.

Vezani članci