Svijet
4

Presedan: Saslušanje Kima Dotcoma u sudnici bit će prenošeno uživo putem YouTubea

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Sudija u Novom Zelandu dozvolio je internetskom poduzetniku Kimu Dotcomu da uživo prenosi putem interneta ročište na kojem će podnijeti žalbu protiv njegovog izručenja.

Osnivač Megauploada je tražen u SAD-u zbog optužbi za kršenje autorskih prava, reketiranje i pranja novca. Amerika se usprotivila prenosu uživo putem servisa YouTube.

Dotcom je rekao da će prenos početi u srijedu. U izjavi za BBC kazao je kako to čini jer postoji veliki interes javnosti.

"Ovaj potez je dokaz demokratije. Omogućava svima na svijetu da 'sjede' u sudnici Novog Zelanda", rekao je Ira Rothken, Dotcomov advokat, dodavši kako će biti kašnjenja od 20 minuta na streamu.

Ovo je velika pobjeda za Dotcomu jer je uveo novu tehnologiju u sudnicu i nada se da će dobiti podršku javnosti. Kazao je da je sudija hrabar dovoljno da prenese sve ono što se dešava u sudnici.

Kašnjenje od 20 minuta se uvodi kako bi neke riječi mogle biti utišane, a sudija je rekao kako šestosedmično saslušanje ne može biti prenošeno do kraja online.

Dotcom je nekada vodio najveći servis za dijeljenje podataka Megaupload.com koji je nekada imao milion korisnika. FBI je preuzeo kontrolu nad stranicom i domenom u januaru 2012. godine. Tužioci su kazali kako je ova stranica donijela gubitak filmskim studijima, muzičkim produkcijskim kućama i vlasnicima autorskih prava koji iznosi više od 500 miliona dolara.

Prošlog decembra sud u Novom Zelandu je kzaoa da ovaj poduzetnik može biti izručen zbog optužbi koje mu se stavljaju na teret, ali su njegovi advokati uložili žalbu.