Svijet
0

Preminuo zagovornik vlastite eutanazije Piergiorgio Welby

FENA
AP
AP
Paralizirani čovjek koji je izazvao intenzivnu debatu oko eutanazije u Italiji preminuo je samo nekoliko dana nakon što je sud odbio njegov zahtjev da dopusti ljekarima da mu uklone respirator, saopćio je zvaničnik.

Nije bilo odmah jasno kako je on umro niti da li će autopsija biti obavljena.

Lider male Radikalne stranke, koja se zalagala za nastojanja Piergiorgia Welbyja, objavio je njegovu smrt putem stranačke radiostanice, javio je AP.

"Piergiorgio Welby preminuo je sinoć. On je postigao no što je želio, ono za šta se borio", izjavio je Marco Pannella, stranački lider.

Welby (60), imao je dijagnozu mišićne distrofije još kao tinejdžer. On je bio prikovan za krevet, prikopčan na respirator i komunicirao je putem glasovnog sintisajzera. Primao je lijekove i hranu putem cjevčice za hranjenje.

Njegov je slučaj podijelio ljekare i političare i privukao veliku pažnju javnosti u zemlji u kojoj Katolička crkva ima značajan uticaj.

Eutanazija je protuzakonita u Italiji i Vatikan zabranjuje takvu praksu, insistirajući da se život mora čuvati od samog početka do svog "prirodnog" kraja.

Tokom proteklih nekoliko mjeseci Welby je upućivao molbe talijanskom predsjedniku i apelirao na talijanske sudove da dopuste da mu se ukloni respirator.

"Moj san, moja čežnja, moj zahtjev - koji želim postaviti svakoj vlasti od političke do pravosudne - danas je u mojim mislima precizniji i jasniji nego ikada: a to je da se izvrši eutanazija", pisao je Welby u svom apelu ove jeseni predsjedniku države Giorgiju Napolitanu.

U subotu je sudija u Rimu presudio da, iako Welby ima ustavno pravo da odbije liječenje, talijanski zakon ne dopušta uskraćivanje brige za održavanje života. Stoga se Welbyjev zahtjev za uklanjanje respiratora ne može odobriti, saopćio je sudac.

Komisija talijanskih medicinskih stručnjaka, Visoko zdravstveno vijeće, saopćila je u srijedu da respirator ne predstavlja "izuzetna sredstva" održavanja nasmrt bolesne osobe u životu odlučujući također da su precizne smjernice potrebne za ljekare kako bi odredili šta zakon dopušta, a šta ne.

Američki zakon generalno dopušta pacijentima da zatraže da im se medicinski tretman povuče ili odgodi, čak i slučaju da to uvećava rizik od smrti. Glasači u Oregonu otišli su i dalje i odobrili prvo samoubistvo uz pomoć ljekara u SAD-u 1994. godine, ali to je sada predmetom pravnog spora.

U 2001. Holandija je postala prva zemlja koja je legalizirala dobrovoljnu eutanaziju - gdje se pacijenti ubijaju na vlastiti zahtjev kako bi im se olakšala patnja, čak i u slučajevima u kojima bi mogli preživjeti bez liječenja. Belgija ju je legalizirala pod strogim uvjetima 2002. godine.

Agencija France Presse je u međuvremenu javila da je talijanski liječnik Mario Riccio izjavio u četvrtak na pres-konferenciji kako je pomogao Welbyju da umre iskljčivši respirator koji ga je održavao na životu, dodajući da je poslušao pacijentov zahtjev.