Svijet
0

Preminuo sudija Antonio Cassese

FENA
Međunarodni sud je s velikim žaljenjem primio vijest o smrti sudije Antonia Cassesea sa Specijalnog suda za Liban i jedne od vodećih ličnosti u razvoju međunarodnog humanitarnog prava.

Sudija Cassese je bio prvi predsednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i u tom svojstvu je radio od 1993. do 1997. godine. Na toj pravosudnoj funkciji odigrao je temeljnu ulogu u elaboraciji osnova nadležnosti Međunarodnog suda. To je bila jedna od mnogih uloga koju je odigrao u različitim međunarodnim institucijama posvećenim borbi protiv nekažnjivosti i ljudskim pravima, saopćeno je u utorak iz ICTY-a.

Njegovo vizionarsko vodstvo, izvanredna strast i vjerovanje u međunarodno pravo osigurali su da mnoge žrtve budu u stanju da vide da su zločini koji su nad njima počinjeni sankcionisani od međunarodnog pravosuđa.

  • Veoma me je ožalostila vijest o smrti sudije Cassesea. On je bio jedan od pionira međunarodnog krivičnog pravosuđa i imao je veliki uticaj na to kako se krivično goni za zločine počinjene u savremenim sukobima. Njegova smrt je veliki gubitak za međunarodno krivično pravosuđe, izjavio je sudija Patrick Robinson, predsjednik MKSJ/ICTY.