Kalifornija
0

VIDEO / Preminuo slavni fitnes guru Jack LaLanne

Sarajevo-x.com
Jack LaLanne
Jack LaLanne
Američki fitnes guru Jack LaLanne preminuo je u nedjelju popodne u svom domu u Morro Bayu u Kaliforniji.

LaLane je umro od upale pluća koja je dovela do problema sa njegovim disajnim putevima, objavio je agent Rich Hersh. Imao je 96 godina.

Proteklih nekoliko sedmica LaLanne je bio bolestan, a uz njega su u trenutku smrti bili njegova supruga Elaine, rodbina i prijatelji, prenosi CNN.

Slavni majstor fitnesa decenijama je zagovarao zdrav život, vježbanje i reklamirao brojne sprave. U Kaliforniji je još daleke 1936. otvorio spa centar, a nakon toga "fitnes ludilo" zahvatilo je cijele Sjedinjene Američke Države. Dizajnirao je više sprava za fitnes koje se danas koriste kao standardne u toj industriji.

Rođen je 26. septembra 1914. u San Franciscu. Kao dijete bio je ovisan o šećeru i brzoj i nezdravoj hrani, ali je onda kao tinejdžer počeo izučavati bodybuilding.

Program za vježbanje "The Jack LaLanne Show" emitovao je prvi put 1959, a nakon toga, zbog velike popularnosti, još tri decenije.

LaLanneova supruga u saopštenju za javnost napisala je: "Nisam izgubila samo svog supruga i sjajnu američku ikonu, već i najboljeg prijatelja i osobu koju sam voljela više nego što se on to ikad mogao nadati."