Svijet
1

Preminuo prvi senator crne puti u američkom Kongresu kojeg je izabrao narod

Piše: M. N.
Edward Brooke, prvi crnac koji je izabran za senatora u SAD-u, preminuo je 95. godini, objavila je Republikanska partija.

Brookea su u Kongres izabrali birači 1966. godine u Massachusettsu, u vrijeme rasnih nemira. Bio je i prvi Afroamerikanac koji je izabran kao državni tužilac na mjesto senatora. Dvojicu crnih senatora ranije izabrala su državna zakonodavna tijela, dok je Brookea birao narod.

"Senator Brooke je vodio neobičan život u javnoj službi. Stajao je na čelu borbe za ljudska prava i ekonomsku pravednost", kazao je predsjednik SAD-a Barack Obama.

Brooke je služio u Senatu do 1979. godine, jedna od samo devetorici Afroamerikanaca koji su se našli na tom mjestu, a među njima je i Obama. Izgradio je reputaciju kao republički liberal. Usprotivio se republičkom predsjedniku Richardu Nionu i bio je prvi senator koji ga je javno pozvao da da ostavku nakon afere Watergate.

Bio je ključna "ruka" u usvajanju zakona 1968. godine kojim je zabranjena rasna i religijska diskriminacija.

Brooke je 1972. godine ponovo izabran s velikim brojem glasova, a u vrijeme kada se kandidovao za treći mandat bio u fazi razvoda i privukao je pažnju nacije jer su se počela postavljati pitanja o lažnim izjavama o njegovom finansijskom stanju. Nije izabran teći put i vratio se privatnom advokatskom poslu.

Tokom 2002. godine dijagnosticiran mu je rak dojke i postao je nacionalni vođa u podizanju svijesti o ovoj bolesti kod muškaraca koja se događa mnogo manje nego kod žena.

"Dostignuća senatora Brookea podsjećaju nas da je sve moguće u ovoj zemlji", rekao je lider Republikanaca Mitch McConnell.