Japan
0

Preminuo nakon što ga je odbilo 14 bolnica

FENA
Šezdesetdevetogodišnji Japanac povrijeđen u saobraćajnoj nesreći preminuo je nakon što je osoblje hitne pomoći provelo više od sata pregovarajući s 14 bolnica prije nego što je pronašlo jednu u koju je primljen, saopćio je u srijedu zvaničnik vatrogasne brigade.

Čovjek čiji se bicikl sudario s motociklom u zapadnom gradu Itamiju čekao je na mjestu nesreće ambulantno vozilo jer su bolnice tvrdile da ga ne mogu primiti, pozivajući se na manjak specijalista, saopćio je zvaničnik vatrogasne brigade Mitsuhisa Ikemoto, javio je AP.

To je posljednji u nizu nedavnih slučajeva u Japanu u kojima je pacijentima uskraćen tretman, stavljajući u prvi plan manjkavosti sistema zdravstvene zaštite, uključujući i nedostatak ljekara.

Čovjek, koji je zadobio povrede glave i leđa, u početku je izgledao stabilno, ali se njegovo stanje postepeno pogoršavalo. On je umro od hemoragičnog šoka oko sat i po nakon dolaska u bolnicu, kazao je Ikemoto.

Motociklist koji je učestvovao u nesreći koja se desila 20. januara također je bio povrijeđen i dvije bolnice su mu uskratile liječenje prije nego što ga je jedna od njih prihvatila, kazao je Ikemoto. On se oporavlja od povreda.

Više od 14.000 hitnih pacijenata odbijeno je najmanje tri puta u japanskim bolnicama prije nego što su dobili tretman u 2007., sudeći po posljednjem vladinom istraživanju. U najgorem od tih slučaja, žena sedamdesetih godina s disajnim problemima odbijena je 49 puta u tokijskim bolnicama.