Svijet
0

Preminuo kubanski disident Oscar Espinosa Chepe

Klix.ba
Oscar Espinosa Chepe (Foto: AFP)
Oscar Espinosa Chepe (Foto: AFP)
Kubanski ekonomista Oscar Espinosa Chepe (72), nekadašnji član revolucionarne vlade u Havani, a kasnije žestoki kritičar, preminuo je u egzilu u Madridu.

Espinosa je u Španiji boravio od marta, kako bi primio terapiju za svoje hronično oboljenje jetre, navela je njegova supruga Miriam Leiva, dodavši kako je bolest toliko uznapredovala da je bilo prekasno za liječenje.

Gotovo tri decenije Espinosa je radio kao ekonomista za kubanski komunistički režim, služeći na različitim visokim pozicijama, od glavnog ekonomskog savjetnika Fidela Castra do čelnika državnog ureda za agrarne reforme.

Njegovi stavovi postali su oprečni sa stavovima vlade te je protjeran 1992. godine, zbog navodnih kontrarevolucionarnih aktivnosti. Njegova supruga radila je kao diplomata sve dok nisu pali u državnu nemilost.

Espinosa je 2003. bio jedan od 75 pisaca i političkih mislilaca uhapšenih tokom tzv. Crnog proljeća. Hapšenje je privuklo pažnju svjetskih medija i aktivista za ljudska prava, što je ubrzalo puštanje zatvorenika na slobodu.

Espinosa je osuđen na 20 godina zatvora zbog svojih disidentskih aktivnosti, ali je pušten nakon samo godinu i po, usljed lošeg zdravstvenog stanja.

Njegova smrt zadala je snažan udarac kubanskom disidentskom pokretu, koji je već izgubio dvije od svojih najznačajnijih figura.

Kubanski pokret opozicije još se nije oporavio od smrti Laure Pollan, osnivačice disidentske grupe Dame u bijelom.

Manje od godinu dana kasnije, zajednica je izgubila i Oswalda Payju, koji je sa svojim rođacima i pristalicama poginuo u saobraćajnoj nesreći. Sumnja se da je vlada bila više nego umiješana u ovu nesreću.

Nakon izlaska iz zatvora, Espinosa je preselio u maleni stan u Havani, a vrijeme je provodio pišući za strane medije.

Tokom godina je izrazio pohvale za ekonomske reforme Raula Castra, koji je na mjestu kubanskog predsjednika naslijedio svog brata Fidela 2008. godine.