Pisao o ratu u BiH
0

VIDEO / Preminuo kontroverzni i hvaljeni autor Christopher Hitchens

Sarajevo-x.com
Christopher Hitchens
Christopher Hitchens
Christopher Hitchens, britanski pisac, književni kritičar i novinar, preminuo je u 62. godini u bolnici u Texasu od raka jednjaka, zapravo od upale pluća koja je nastala kao komplikacija te bolesti.

Hitchens je bio jedan od najznačajnijih britanskih autora, ali je istovremeno smatran i američkim autorom, s obzirom na to da je karijeru uglavnom gradio u SAD-u. Pisao je kolumne za Vanity Fair, The Times Literary Supplement, the Daily Express, the London Evening Standard, Newsday i The Atlantic.

Bio je i kontroverzna i hvaljena ličnost, poznat po oštrom kritikovanju Henryja Kissingera, Billa i Hillary Clinton te Majke Tereze, ali i zagovaranju ateizma.

"U ratu u BiH, prijatelji stali na stranu fašista"

"Oni koji su ga čitali, osjećali su se kao da ga poznaju, oni koju su ga poznavali zaista su pravi sretnici", napisao je Graydon Carter, urednik u magazinu Vanity Fair, za koji je Hitchens radio.

Hitchens je mnogo pisao i o ratu u BiH. U jednom intervjuu je kazao da je mislio da nikada u životu neće u Evropi vidjeti masovna ubistva, mučenje civila i silovanje žena, ali vidio je to u BiH.

"Nisam očekivao da će moji prijatelji biti tako indiferentni ili čak stati na stranu fašista", kazao je tada Hitchens, dodavši da su svi govorili da nije potrebna intervencija, da treba pustiti Balkan da se sam vadi iz svojih problema...

Kritikovao je još tada mnoge svoje kolege, govoreći da podržavaju režim Slobodana Miloševića.

Multietičnost i fašizam Hitchens je tvrdio da se Jugoslavija bori između multietničkog pluralnog društva koje zastupa Alija Izetbegović i fašističkog režima Miloševića koji zagovara etnički čistu zemlju, a isticao je da mu je Tuđman jednako mrzak kao i Milošević.

U vrijeme rata u BiH krivio je Clintonovu administraciju zbog toga što nije radila više da pomogne ljudima u BiH.

Karijeru je počeo u Velikoj Britaniji sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a zatim se preselio u New York.

Prepoznat je kao nositelj pokreta "Novog ateizma", a sebe je opisivao kao antiteistu i poštovaoca filozofskih vrijednosti prosvjetiteljstva.

Tvrdio je da bi osoba mogla biti ateist i priželjkivati da je vjerovanje u Boga ispravno, ali da je antiteist termin za koji želi da uđe u cirkulaciju, jer označava nekoga kome je drago da ne postoje dokazi za takvu tvrdnju.

Hapšen zbog svojih stavova

Vjerovao je da je koncept Boga ili vrhovnog bića totalitarno vjerovanje koje uništava slobodu te da bi slobodni izričaj i naučna postignuća trebali zamijeniti religiju kao sredstvo podučavanja etike i definiranja ljudske civilizacije.

Zbog svojih stavova često je bio hapšen, a izbačen je i iz Laburističke stranke zbog protivljenja ratu u Vijetnamu. Kasnije je odmakao od ljevice.

Nakon napada na WTC 11. septembra 2001. godine svađao se s Noamom Chomskyim i ostalim koji su tvrdili da je američka vlada umiješana u napad.

Podržavao je američki rat u Iraku.

Obolio 2010.

U junu 2010. godine dijagnosticiran mu je rak, o čemu je često pisao u svojim kolumnama.

"Ponekad poželim da je sva moja patnja u neke više svrhe, ili da rizikujem život za dobrobit drugih, a ne samo da sam teško ugroženi pacijent", pisao je Hitchens.

Britansko-američki autor napisao je 17 knjiga, među kojima su najznačajnije The Trial of Henry Kissinger, God is not Great, How Religion Poisons Everything i memoari Hitch-22.

Koautor je knjige Safe Area Gorazde: The War in Eastern Bosnia 1992-1995.