Svijet
0

Preminuo egipatski nobelovac Naguib Mafhouz

FENA
Naguib Mahfouz, prvi arapski pisac koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost za svoje romane u kojima je opisivao egipatski život u njegovom omiljenom dijelu drevnog Kaira, preminuo je u srijedu u 94. godini, saopćio je njegov doktor.

Mafhouz, koga su islamski ekstremisti optužili za blasfemiju i koji je preživio je napad nožem prije 12 godina, primljen je u bolnicu prošlog mjeseca nakon što je pao u svojoj kući i povrijedio glavu. On je preminuo u srijedu ujutro nakon naglog pogoršanja zdravstvenog stanja, saopćio je dr. Hossam Mowafi, vođa medicinskog tima koji je nadzirao njegovo liječenje u Policijskoj bolnici.

"Supruga mu je sinoć šaputala na uho i on se smijao i veselio", kazao je Mowafi.

Nobelova nagrada, dodijeljena 1988. godine, donijela je slavu čovjeku koji se već etablirao kao jedan od najsuptilnijih i najomiljenijih bliskoistočnih pisaca i kao snažan glas umjerenih snaga i vjerske tolerancije. Slava je, međutim, donijela i probleme.

U 1994. napadač inspiriran presudom ekstremnog imama da su Mafhouzovi romani pisani decenijama ranije blasfemični izbo je nožem tada 82-godišnjeg pisca dok je napuštao svoj kairski dom.

Mafhouz je preživio, ali je napad oštetio nerve koji vode do njegove desne ruke, ozbiljno naštetivši njegovoj sposobnosti da piše. Čovjek koji je nekada radio četiri sata na dan - pišući ručno - našao se u situaciji da se bori da "napiše smislene riječi koje imaju više od jedne linije", pisao je on nakon napada.

Mafhouz je ipak zadržao aktivan život i u 90-im godinama života. U svojim zadnjim godinama, on se šest noći sedmično sastajao sa svojim prijateljima u kairskom književnom klubu, razmjenjujući šale i ideje za priče o vijestima dana.

On je nastavio s radom, stvarajući kratke priče, ponekada duge samo nekoliko rečenica, diktirajući svakog dana prijatelju koji bi mu također čitao novine. Njegovo zadnje objavljeno djelo pojavilo se u 2005. godini - zbirka priča o drugom životu nazvana "Sedmo nebo".

"Napisao sam "Sedmo nebo" jer želim vjerovati da će mi se nešto dobro desiti nakon smrti. To je za mene od velikog značaja na duhovnom planu i kontinuirano mi pruža inspiraciju", izjavio je pisac za Assdociated Press na malom skupu povodom njegovog 94. rođendana u decembru 2005.

Pored opusa od 50 romana, pet pozorišnih komada i brojnih kratkih priča i eseja, Mafhouz je sa žestokim realizmom opisao egipatskog "običnog čiovjeka" kako balansira između tradicije i savremenog svijeta. Pozadina njegovih romana često se ne proteže van nekolicine blokova islamskog Kaira, hiljadugodišnjeg kvarta u kojem je Mafhouz rođen.