U 74. godini
0

Preminuo bivši vođa Hare Krishne Swami Bhaktipada

Sarajevo-x.com
Swami Bhaktipada
Swami Bhaktipada
Bivši vođa religijske grupe Hare Krishna, Swami Bhaktipada preminuo je u Indiji u 74. godini. Bhaktipada je izgradio ogromnu zajednicu i čuvenu Palatu zlata za svoje sljedbenike u SAD, ali je smijenjen sa mjesta vođe zbog mnogobrojnih optužbi i skandala.

Bhaktipada je hospitalizovan u julu u mjestu Thane u Indiji, gdje mu je dijagnostifikovan privremeni zastoj pluća kao i krvarenje u mozgu, prenio je Henry Doktorski koji piše Swamijevu biografiju.

Biografija pod imenom "Gold, Guns and God: Swami Bhaktipada and the West Virginia Hare Krishnas" bit će objavljena uskoro.

Pod Swamijevim vodstvom, ova zajednica proširena je do ogromnih razmjera i postala najveća Hare Krishna zajednica u SAD. Međutim, zajednica se počela rasipati nakon što je Swami osuđen i zatvoren 1990. godine.

"Iako je odigrao pozitivnu ulogu u Krishna pokretu na početku, kasnije je oskrnavio postulate naše zajednice i narušio naš ugled", rekao je glasnogovornik Zajednice, Anutama Dasa, prenosi Huffington Post.

Bhaktipada je u Indiji reformisao grupu i pokušao eliminisati neke tradicionalne običaje grupe u Indiji. Brzo nakon toga otišao je u Sjedinjene Američke Države. Tamo je krajem 60-ih formirao grupu New Vindaban sa sjedištem u čuvenoj Palati zlata koja je postala glavna destinacija Hare Krishna hodočasnika.

Krajem 80-ih Bhaktipada je izbačen iz Hare Krishne zbog moralnih i teoloških devijacija. Nedugo nakon toga, FBI je pretražio sjedište i zaplijenio snimke i računare. Bhaktipada je osuđen zbog ubistva dva člana grupe, pronevjeru 10 miliona dolara kroz nelegalne donacije, a nedugo nakon toga optužen je i za reketiranje.

Bhaktipada je pušten 2004., a 2008. godine se vratio u Indiju.