Svijet
10

Preminula žena kojoj je urađena prva transplantacija lica

Klix.ba
Isabelle Dinoire, prva osoba kojoj je urađena transplantaciju lica, umrla je u Francuskoj u aprilu, ali je njena smrt tek sada objavljena u javnosti.

Ova četrdesetdevetogodišnjakinja je u novembru 2005. godine uradila operaciju transplantacije lica nakon što je njen pas labrador mješanac napao i otkinuo joj veliki dio kože lica.

Tim hirurga, ljekara i medicinskih tehničara, predvođen profesorom Bernardom Devauchelleom, je učestvovao u uspješnoj operaciji koja je trajala 15 sati, a Dinoire je dobila novi nos, bradu i usne.

"Od dana operacije imam lice kao i svi drugi. Mogu otvoriti usta i jesti. Nedavno sam počela osjećati usne i nos", rekla je nakon operacije Dinoire na konferenciji za novinare u februaru 2006. godine.

Međutim, ljekari su rekli da se Dinoire razboljela nakon što je njeno tijelo odbilo novu presađenu kožu. Tada je djelimično izgubila i kontrolu nad dijelom usana. Zbog intenzivnog tretiranja lijekovima nakon operacije Dinoire je razvila dvije različite vrste raka.

Lijekovi koje pacijenti moraju uzimati da bi spriječili da tijelo odbije nove organe mogu ponekada prouzrokovati nove bolesti i ozbiljne nuspojave, što je u slučaju Dinoire imalo fatalan ishod.