Odlazak Evelyn Lauder
0

Preminula žena koja je kreirala ružičastu vrpcu

Sarajevo-x.com
Evelyn Lauder (Foto: AP)
Evelyn Lauder (Foto: AP)
Evelyn Lauder (75), žena koja je godinama vodila kompaniju Estee Lauder, je preminula. Lauder je najpoznatija po tome što je kreirala ružičastu vrpcu, koja označava borbu protiv karcinoma dojke, i po ogromnim donacijama za ovaj projekt.

Zajedno sa svojom prijateljicom Alexandom Penney kreirala je vrpcu kao znak borbe protiv raka dojke davne 1992. godine. Lauder i njen suprug Leonard su prvi počeli dijeliti vrpce ženama koje su radile kod njih u kozmetičkoj kući, kako bi ih napomenuli na redovne preglede dojki.

Mala akcija prerasla je u projekt u koji se godišnje uloži 330 miliona dolara, od čega 50 miliona je davala Estee Lauder. Krajem 2009. godine otvoren je Evelyn H. Lauder Breast Centar u New Yorku.

"Kad smo osmislili ružičastu vrpcu, niko nije znao šta predstavlja, međutim, preduzeli smo snažnu kampanju, a i glumica Eliabeth Hurley se pridružila kampanji koja je postala globalno poznata", izjavila je prije nekoliko godina Lauder, prenosi Huffington Post.

Evelyn je i sama 2007. dobila karcinom koji je nije spriječio da obilazi dobrotvorne zabave širom svijeta. Kompaniju koju je osnovala njena svekrva Estee Lauder, ona je vodila dugi niz godina, a godišnji prihod kompanije se procjenjuje na 2,48 milijardi dolara. Lauder je kreirala i poznati brend Clinique početkom 60-ih.