Svijet
0

Preminula udovica Cristophera Reevea - Dana Reeve

FENA
Dana Reeve, koja se borila za bolje liječenje i moguće lijekove za paralizu putem Fondacije Cristopher Reeve, nazvanoj po njenom pokojnom suprugu i glumcu, preminula je. Ona je umrla u 44. godini života.

Reeve je umrla u ponedjeljak od raka pluća, saopćila je Kethy Lewis, predsjednica i izvršna direktorica fondacije, javio je AP.

"U ime cjelokupnog odbora direktora i osoblja Fondacije Cristopher Reeve, izuzetno smo ožalošćeni smrću Dane Reeve, čija je milost i hrabrost pod najtežim ookolnostima bila izvor utjehe i inspiracije za sve nas", izjavila je Lewis.

Reeve je stekla divljenje širom svijeta zbog podrške svom suprugu, najpoznatijem po ulozi "Supermana" nakon što je ostao paraliziran u nesreći kada je pao s konja 1996. godine.

Ona je obavljala dužnost predsjedavajuće Fondacije Cristopher Reeve i osnovala je Centar za paralizu Cristopher i Dana Reeve.

Cristopher Reeve umro je 2004. godine. U augustu prošle godine, Dana Reeve objavila je da boluje od raka pluća.

Ona je živjela u oblasti Westchester, u blizini New Yorka, sa sinom Willom.

"Dana će uvijek ostati upamćena zbog svoje strasti, snage i neprekidne hrabrosti koje su postale njen zaštitni znak. Skupa sa suprugom Cristopherom, ona se suočila s bolešću hrabro i odlučno, donoseći nadu milionima ljudi širom svijeta", izjavila je Lewis.