Svijet
84

Premijer Sirije: S prstima na obaraču čekamo napad

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Sirijska vlada navodi da očekuju napad u svakom trenutku te da su spremni da uzvrate. SAD smatraju Siriju odgovornom za korištenje zabranjenog hemijskog oružja i prijete napadom.

Sirijski premijer Wael al-Halqi također je izrazio spremnost za bilo kakav strani udar na zemlju. "Sirijska armija je u punoj spremi, sa prstima na obaraču čekaju da se suoče sa svakim izazovom ili scenarijom koji bi nam mogli donijeti", napisao je u izjavi.

Sve se izdešavalo nakon što je inspekcija Ujedinjenih nacija završila sa svojim radom u ovoj arapskoj zemlji i u Hagu predala uzorke sa mjesta navodnih hemijskih napada. Prije toga, glavni sekretar UN, Ban Ki-moon, izjavio je kako će rezultati vjerovatno biti gotovo tek za dvije sedmice.

SAD, koje pozivaju na vojni udar na Siriju, saopćile su da neće napasti sve dok je UN-ov tim još uvijek u zemlji. Sa odlaskom tima iz zemlje, situacija se značajno promijenila. Nakon govora američkog državnog sekretara Johna Kerryja, francuski predsjednik Francois Hollande rekao je kako bi se napad mogao desiti 4. septembra.

Američke obavještajne službe tvrde da je u napadu hemijskim oružjem u blizini Damaska, 21. augusta ubijeno 1.429 civila, uključujući 426 djece. Obavještajne službe su navodno presrele i komunikaciju višeg službenika vlade povezanog sa napadom, kao i druge razgovore, signale i podatke sa satelita. Prema njihovom izvještaju, predsjednik Bashar al-Assad je navodno odgovoran za napad. Barack Obama iskoristio je podatke za slučaj odmazde protiv sirijske vlade.

U subotu je ruski predsjednik, Vladimir Putin, objavio da je pomisao da je sirijska vlada koristila hemijsko oružje protiv vlastitog naroda "čista glupost" te nazvao napad provokacijom bliskoistočnih snaga koje žele da u sukob umiješaju SAD. Zatražio je od Washingtona da dokaze prikažu Vijeću sigurnosti UN.