Svijet
0

Premijer Samaras: Grčka ima novca još do 16. novembra

FENA
Antonis Samaras
Antonis Samaras
Grčki premijer Antonis Samaras rekao je da Grčka ima novca još do 16. novembra.

Grčka sada očekuje isplatu tranše u iznosu od 31,2 milijarde eura u okviru zajma koji su odobrili Evropska unija (EU) i Međunarodni monetarni fond (MMF).

Novac Grčkoj hitno treba, a prognoze za to da će ga i dobiti nisu loše. Naime, čelnici eurozone pozdravili su napretke Grčke u programu reforme, a to daje naslutiti da će ta zemlja dobiti sljedeću tranšu pomoći koju hitno treba, piše EU Observer.

Evropski povjerenik za regionalnu politiku Johannes Hahn rekao je da je "razočaran" kašnjenjem, kako na grčkoj, tako i na evropskom nivou, s ubrizgavanjem gotova novca u grčku ekonomiju. S obzirom na presudnu važnost tog pitanja za spašavanje grčkih malih i srednjih poduzeća koja se guše zbog mjera štednje i nepovjerenja inozemnih dobavljača, "ne mogu prihvatiti dodatna kašnjenja (...) govorimo o tome da budemo ljudi", istaknuo je na pres-konferenciji u Ateni.

Rekao je da će u vezi s time "obaviti nekoliko telefonskih razgovora", među kojima i s Evropskom investicijskom bankom (EIB), ali je natuknuo da će također pokušati djelovati na grčki bankarski sektor. EIB se u julu obvezao da će pomoći u finansiranju grčkih malih i srednjih poduzeća tako što će do 2015. uplatiti u jamstveni fond 1,44 milijarde eura.

Grčka koalicijska vlada koju predvodi konzervativni premijer Antonis Samaras postavila je ubrizgavanje gotova novca u ekonomiju za svoj prioritet, s obzirom na razmjere nezaposlenosti od 25,1 posto u julu i na recesiju koja će se, očekuje se, nastaviti u 2013., šestu godinu zaredom.

No da bi sve prošlo što bezbolnije, Grčka i banke, koje su na putu dokapitalizacije, očekuju isplatu tranše u iznosu od 31,2 milijarde eura u okviru zajma koji su odobrili EU i MMF. Ta je isplata blokirana od juna jer se čeka novi plan ušteda i reforma u Grčkoj, poštujući obveze koje je ta zemlja preuzela prema svojim vjerovnicima, prenosi Dnevnik.hr.