Nakon terorističkog napada
0

Premijer Norveške: Članovi Vlade bezbjedni

SRNA/FENA
Norveški premijer Jens Stoltenberg izjavio je danas da su svi ministri bezbjedni poslije eksplozije ispred sjedišta Vlade u Oslu.

"Ovo je veoma ozbiljno", rekao je Stoltenberg putem telefona norveškoj televiziji TV2, ali je dodao da je suviše rano da se kaže da li je riječ o terorističkom napadu.

Premijer je rekao da mu je policija savjetovala da ne otkriva lokaciju na kojoj se nalazi.

Policijski zvaničnici rekli su da je moguće da je eksploziju, u kojoj su poginule najmanje dvije, a ranjeno 15 osoba, izazvala bomba postavljena u automobil.

Policija je takođe potvrdila da se u mjestu Uttoya, južno od Osla, dogodila pucnjava na mjestu gdje je održan sastanak podmlatka Stoltenbergove Laburističke partije. 

List VG objavio je na svojoj web-stranici da je muškarac obučen u policijsku uniformu počeo da puca nasumično i da je pogodio mnogo ljudi. Prema prvim informacijama, u toj pucnjavi ranjeno je najmanje pet osoba. Jedna osoba je uhapšena nakon pucnjave.

Državni sekretar Christian Amundsen izjavio je BBC-ju da u zgradama ima još ljudi, ali nije mogao da kaže više detalja, dodajući da je to najgora situacija koja je pogodila Norvešku. Analitičar David Lea izjavio je da je veoma teško reći šta se desilo.

"Sigurno nema domaćih norveških terorističkih grupa, mada je povremeno bilo hapšenja u vezi s Al-Kaidom", rekao je Lea, dodajući da je Norveška uključena u operacije u Afganistanu i Libiji, ali da je prerano donositi neke zaključke.