Tajland
0

Premijer naredio policiji da rastjera demonstrante

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Tajlandski premijer Samak Sundaravej naredio je policiji da ukloni demonstrante iz sjedišta vlade koji već dva dana protestiraju i traže ostavku vlade koja je na vlasti samo sedam mjeseci.

Portparol tajlandskog premijera Wichianchot Sukchotrat izjavio je da će nekoliko hiljada policajaca učestvovati u uklanjanju demonstranata iz sjedišta vlade i da će na svako njihovo opiranje odgovoriti "odlučnom akcijom".

Sud je naredio organizatorima demonstracija da okončaju protest i povuku se sa ulica u blizini tajlandske vlade koje su blokirane već dva dana, prenio je Reuters.

Organizatori protesta su odgovorili da im je ostavljeno premalo vremena da se povuku i najavili žalbu na takvu odluku suda.

Sud je ranije izdao nalog za hapšenje devet lidera Narodne alijanse za demokratiju (PAD), koja je pokrenula antivladine proteste, zbog izazivanja nereda i pokušaja da se "sruši" vlada, za što je predviđena kazna zatvora do 15 godina.

Razlog organiziranja antivladinih protesta je pogoršanje ekonomske situacije u zemlji, što odslikava i nagli pad vrijednosti domaće valute, bata, prema američkom dolaru.

PAD je i protiv bivšeg premijera Tajlanda Taxina Shinawatre organizirao proteste, na kojima je zahtijevana njegova ostavka, koji je, potom, svrgnut sa vlasti u državnom udaru u septembru 2006. godine.

Alijansa je organizirala proteste i zbog, kako tvrdi, pokušaja premijera Samaka da unese izmjene u ustav koje će omogućiti bivšem premijeru Taxinu da se "izvuče" za optužbe za korupciju, ali i njegov povratak na vlast.