Sigurnosni razlozi
0

Premijer najavio zatvaranje nuklearke hamaoka

FENA
Dva mjeseca poslije početka nuklearne katastrofe Japan je, iz sigurnosnih razloga, odlučio da isključi jednu nuklearnu elektranu. Japanski premijer Naoto Kan je u petak naložio operateru isključenje postrojenja Hamaoko, koje se nalazi u centalnom dijelu zemlje.

"Odluka je donesena na osnovu dugog razmišljanja", rekao je Kan na pres-konferenciji, dodajući da je razlog zabrinutost zbog javne sigurnosti.

Hamaoka se nalazi 200 kilometara jugoistočno od Tokija, u blizini trusne zone.

Premijer je ukazao na proračune eksperata vlade prema kojima će u tom regionu u naredne tri decenije s vjerovatnoćom od 87 posto uslijediti potres jačine 8 stepeni.

Zabrinutost zbog sigurnost ispoljile su i lokalne vlasti, nakon potresa i cunamija koji su vodili ka nuklearnom incidentu u reaktoru Fukushima.

"Reaktori preduzeća Chubu u Hamaoki treba da ostanu isključeni sve dok ne budu, srednjo i dugoročnim mjerama, napravljeni sigurnijim", najavio je Kan.

Istovremeno je upozorio da bi moglo, posebno tokom ljeta, kada se uključuju klima uređaji, doći do problema u napajanju električnom energijom.