Svijet
10

Premijer Krima: Nikada više nećemo biti dio Ukrajine

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Premijer Krima Sergej Aksionov rekao je BBC-u da se poluostrvo vratilo svojoj historijskoj domovini Rusiji i da nikada više neće biti dio Ukrajine.

On smatra da je ruska aneksija poluostrva od prije godinu dana bila demokratski čin.

Rusija je formalno anektirala Krim 18. marta prošle godine nakon referenduma koji su bojkotovali stanovnici Krima lojalni Ukrajini i unatoč međunarodnim osudama te kasnije nametnutim sankcijama SAD-a i EU-a.

Aksionov tvrdi da Rusija nije uradila ništa loše.

"Mogu vam reći da niko ništa nije oduzeo ni od koga. To je bio izbor naroda Krima, a ništa od svega se nije moglo desiti bez podrške lokalnog stanovništva. Zato ovo nije bio čin agresije, već pravi demokratski čin", rekao je Aksionov.

On smatra da zapadni lideri griješe i dezavuiraju javnost kada govore o onome šta se zaista dogodilo na Krimu prošle godine.

"Odluka ruskog predsjednika Vladmira Putina je bila ispravna. On je mogao zaštititi stanovništvo Krima ili ih prepustiti ukrajinskim nacionalistima", kazao je Aksionov.

U dokumentarcu koji obilježava godinu dana od dana referenduma na Krimu, Putin je kazao da je Rusija bila spremna staviti na raspolaganje i nuklearno oružje na vrhuncu krize u Ukrajini.