Svijet
2

Premijer Francuske: Stanje uzbune na snazi sve do pobjede nad IDIL-om

Klix.ba
Ilustracija (Foto: EPA)
Ilustracija (Foto: EPA)
Francuska će se potruditi da zadrži stanje uzbune sve dok totalni i globalni rat protiv Islamske države ne bude okončan, smatra državni premijer Manuel Valls.

Mjere visokog stepena pripravnosti uspostavljene su nakon terorističkog napada u Parizu 13. novembra 2015. godine koji su izveli militanti privrženi Islamskoj državi (IDIL). Nedugo zatim, stanje pripravnosti produženo je na sljedeća tri mjeseca.

Takvo stanje omogućava policiji i drugim sigurnosnim agencijama da lakše vrše upade i pretrese te da jednostavnije predlažu kućne pritvore za sumnjive pojedince.

Valls je u intervjuu za BBC izjavio kako se cijela Evropa prepušta opasnosti u jeku izbjegličke krize. S tim u vezi, njemačka kancelarka Angela Merkel uskoro će se u Berlinu sastati s turskim premijerom Ahmetom Davutogluom.

Tema razgovora bit će novi pogledi ka uspostavi kontrole priliva izbjeglica i migranata u Evropsku uniju iz Sirije i drugih konfliktnih zona.

Valls je u intervjuu zaključio kako je Francuska u ratu te da može koristiti sve raspoložive mjere u okviru vladavine zakona kako bi zaštitila svoje građane.