Izbori u Crnoj Gori
0

Prema neslužbenim podacima Đukanović pobjednik

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Koalicija Europska Crna Gora, premijera Mila Đukanovića, osvojila je na prijevremenim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori apsolutnu većinu i izborila 47 ili 49 mjesta u budućem sazivu parlamenta koji broji 81 zastupnika, pokazali su preliminarni rezultati Centra za monitoring (CEMI), objavljeni u nedjelju kasno navečer.

Na osnovu projekcija Centra za monitoring, s mogućom pogreškom od 1 posto, koalicija Europska Crna Gora osvaja 47 ili 49 mandata, ovisno o tome hoće li Narodnjačka koalicija (NK) i stranka Albanska perspektiva izboriti ulazak u parlament s obzirom da su na granici praga od tri posto.

Prema preliminarnim rezultatima, Socijalistička narodna partija dobiva 15, Nova srpska demokratija osam i Pokret za promjene pet mandata.

Tri albanske liste u posebnoj su jedinici osvojile po jedan mandat (Forza, Demokratska unija Albanaca i Demokratski savez Albanaca u Crnoj Gori).

Milo Đukanović, čelnik Demokratske partije socijalista (DPS) koja je na čelu pobjedničke koalicije Europska Crna Gora, zahvalio je u nedjelju kasno navečer svojim biračima na, kako je rekao, "fantastičnom uspjehu koji su im inače obećali na početku kampanje" ocijenivši da je riječ o "najuvjerljivijoj pobjedi njegove stranke od početka višestranačja u Crnoj Gori".

Đukanović je najavio brzo formiranje vlade, koja treba odgovoriti na sve izazove ovoga vremena i koja će vrlo brzo približiti Crnu Goru euroatlanskim integracijama.

Najveći pad u odnosu na ranije parlamentarne izbore zabilježio je Pokret za promjene čiji je čelnik Nebojša Medojević zahvalio svojim, kako je rekao, "hrabrim biračima" koji su se "drznuli glasovati protiv politike aktualne vlasti", a koja je, po njegovim riječima, u rukama jedne skupine tajkuna.

Čelnik Socijalističke narodne partije Srđan Milić, koja je postala i najbrojnija oporbena stranka i koja je umjesto dosadašnjeg nacionalnog srpskog preuzela građanski predznak, nije htio komentirati visoku pobjedu DPS-a kazavši samo da se boji da Crna Gora ide ka jednostranačju te da će u njegovoj stranci vladajuća koalicija imati žestokog protivnika.

Izvršni direktor CEMI-ja Zlatko Vujović izjavio je da je ove izbore označio velik postotak rasutih glasova, između 12 i 15 posto. "Oporba je zbog toga hendikepirana u odnosu na vladajuću koaliciju, koja je dobila uvjerljivu potporu", kazao je Vujović.

Demokratska partija socijalista (DPS) pobijedila je s izuzetno visokim rezultatom i na lokalnim izborima u Budvi i Nikšiću osvojivši dvotrećinsku većinu, a njihov kandidat ponovo će biti gradonačelnik Tivta.

Opća ocjena analitičara je izuzetno visoka pobjeda vladajuće koalicije i nestanak malih stranaka iz parlamenta, te pad Pokreta za promjene i vraćanje na scenu Socijalističke narodne partije, koja napušta srpski nacionalni blok i postaje građanska opcija.

Službeni rezultati očekuju se u ponedjeljak, no rezultati neovisnih organizacija koje nadziru izbore pokazali su i do sada vrlo visok postotak pouzdanosti.