Rusija
0

Prema izlaznim anketama Putinova stranka uvjerljivo vodi

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Stranka ruskog predsjednika Vladimira Putina Ujedinjena Rusija dobila je 62,3 posto glasova na ruskim parlamentarnim izborima, pokazali su rezultati izlaznih anketa objavljeni u nedjelju.

Prema ispitivačkoj tvrtki FOM, još tri stranke će ući u parlament: komunisti sa 11,8; Liberalno-demokratska stranka Rusije (LDPR) sa 8,4 i stranka Pravedna Rusija sa 8,3 posto glasova, javio je Reuters.

FOM je razgovarao s glasačima na 800 biračkih mjesta u 76 ruskih regija.

Državni anketar VTSIOM objavio je da je Putinova stranka dobila 61 posto glasova, a drugi su komunisti sa 11,5 posto. Izborni prag od sedam posto glasova za ulazak u donji dom parlamenta, rusku državnu Dumu, prijeći će još samo dvije stranke.

Odmah nakon što su zatvorena birališta u ruskoj baltičkoj enklavi Kalinjingradu u 20 sati po lokalnom vremenu, a 19 po srednjoevropskom, šef državne izborne komisije Vladimir Čurov objavio je rezultate sa ruskoga dalekog istoka koji je udaljen 11 vremenskih zona i glasanje je tamo završilo još ujutro.

Izbrojano je manje od 12 posto glasova, javlja dpa, a Čurov je već na državnoj televiziji objavio Putinovu pobjedu sa 61 posto glasova. Kremlj je već objavio da su ovi izbori referendum o Putinu i nedjeljna će pobjeda značiti kako javnost želi da on zadrži vlast i nakon što mu u martu 2008. istekne mandat.

Odaziv na petim ruskim parlamentarnim izborima od propasti Sovjetskoga saveza 1991. veći je od 50 posto. Pravo glasa ima 109 miliona ljudi, a ovogodišnji odaziv je veći nego 2003. godine.

Ruska komunistička partija na sudu će osporiti rezultate nedjeljnih parlamentarnih izbora, prenijela je ruska agencija RIA riječi stranačkoga čelnika.

"Grupa naših pravnika već je počela pripremati žalbe Vrhovnom sudu", rekao je Vadim Solovjev, voditelj pravnog odjela Ruske komunističke partije.

Oko 300 hiljada izbornih posmatrača komunističke stranke je širom Rusije registriralo 10.000 različitih nepravilnosti i kršenja izbornog zakona, prenosi agencija dpa iz Moskve. I Ruska liberalna opozicijska stranka SPS žalit će se na nedjeljne parlamentarne izbore i tako se pridružiti komunistima koji su već najavili sudsku bitku, objavila je agencija Itar-Tass.

Dužnosnici SPS-a nisu za Reuters mogli potvrditi Tassovu vijest i samo su rekli da odluka još nije donesena.

Itar-Tass je prenio riječi Nikite Beliha, čelnika SPS-a, unije snaga desnice. Belih je rekao da će njegova stranka osporiti izborne rezultate.

Neslužbeni rezultati izbora daju Jedinstvenoj Rusiji, stranci predsjednika Vladimira Putina, više od 60 posto glasova. SPS dobiva znatno manje od izbornoga praga od sedam posto.