Izvještaj UNFPA
0

Prekretnica od sedam milijardi stanovnika izazov

FENA
Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) objavio je danas izvještaj "Stanje svjetske populacije 2011." u kojem se navodi da će postupci koje sad provedemo utjecati na to da li ćemo imati zdravu, održivu i prosperitetnu budućnost ili će ona biti označena okolišnim i ekonomskim nazadovanjem.

Izvještaj je objavljen u povodu simboličnog obilježavanja 31. oktobra kad se procjenjuje da će svjetska populacija doseći sedam milijardi stanovnika.

Izvršni direktor UNFPA Babatunde Osotimehin kaže da planiranjem i pravim investicijama u ljude, da bi se podstakli da donose odluke koje nisu samo dobre za njih već i za svjetsku populaciju, naš svijet od sedam milijardi stanovnika može razviti održive gradove, proizvesti radnu snagu koja će pospješiti ekonomiju te populaciju mladih osoba koji doprinose dobrostanju svojih društava.

Izvještaj je pokazao da se rekordni rast stanovništva može protumačiti kao uspjeh jer znači da ljudska rasa živi duže, a broj zdravih novorođenčadi je porastao.

"Još postoji velika nejednakost među i unutar zemalja. Nejednakosti u pravima i mogućnostima i dalje postoje između muškaraca i žena, djevojčica i dječaka. Sad je važnije nego ikad napraviti put razvoja koji promovira jednakost, a ne onaj koji potiče i ojačava nejednakosti. Prekretnica od sedam milijardi stanovnika “je izazov, mogućnost kao i poziv na akciju”, rekao je Osotimehin u izvještaju objavljenom u Londonu.

Isti izvještaj objavljen je u isto vrijeme u više od 100 gradova širom svijeta, a navodi se da su od sedam milijardi stanovnika 1,8 milijardi mladi od 10 do 24 godine.

Osotimehin kaže da mladi drže ključ budućnosti, s potencijalom da promijene globalno političko stanje te da ojačaju ekonomiju koristeći svoje potencijale - kreativnost i inovativnost.

"Moramo ulagati u zdravlje i edukaciju mladih osoba. To će nam se vratiti kroz ekonomski rast i razvoj za generacije koje dolaze", rekao je.

Naglasio je da se moraju srušiti prepreke te izjednačiti položaj žena i muškaraca kao i djevojčica i dječaka u svim oblastima.

Šef ureda UNFPA u BiH Faris Hadrović kaže da u BiH postoje organizovani programi vršnjačke edukacije o sekualnom i reproduktivnom zdravlju mladih, jer bh. obrazovni sistem ne prepoznaje i ne provodi programe sistematske seksualne edukacije u školama.

Kaže da ti programi imaju pozitivan učinak na seksualno zdravlje mladih djelujući preventivno, smanjujući rizike od neželjenih trudnoća i spolnoprenosivih infekcija među mladima.

"Rezultati mnogih istraživanja govore u prilog investiranja i važnosti uvođenja programa sistematske seksualne edukacije zbog velikih ušteda i ekonomske isplativosti koje jednako važe za zemlje visokih i niskih prihoda", rekao je.

Stanje svjetske populacije 2011. prvenstveno je izvještaj s terena, u kojem su prezentirani primjeri kako se demografi, donosioci zakona, vlasti, civilna društva i individualci nose s populacijskim trendovima kroz razne teme. U izvještaj su uključene Kina, Egipat, Etiopija, Finska, Indija, Meksiko, Mozambik, Nigerija i Makedonija.