Svijet
3

Preko 2000 djece u Velikoj Britaniji prijavljeno policiji zbog nepristojnih fotografija

Klix.ba
Policijski izvještaji pokazali su da je u posljednje tri godine preko 2000 djece u Velikoj Britaniji prijavljeno policiji zbog zločina povezanih sa nepristojnim fotografijama, javlja Independent.

Ovi podaci pojavljuju se usred povećane zabrinutosti o pojavi da djeca dijele nage slike sebe i drugih na svojim telefonima i preko društvenih medija.

Izvještaji, koje je tražilo Nacionalno društvo za prevenciju okrutnosti prema djeci (NSPCC), su pokazali da je ukupno 2031 osoba ispod 18 godina prijavljena policiji za zločine povezane sa posjedovanjem, distribucijom ili produkcijom nepristojnih fotografija u 2013., 2014. i 2015. godini.

Ovaj broj uključuje mlade ljudi koji su podijelili svoje gole fotografije, ali i pedofile tinejdžerske dobi kod kojih su pronađene fotografije koje upućuju na zloupotrebu djece.

"Rat protiv zloupotrebe fotografija djece tek počinje. Internetska industrija mora prioritizirati ovaj problem tako što će staviti svoju stručnost na raspolaganje i raditi sa javnim i volonterskim sektorom da pronađe rješenja", rekao je Peter Wanless, direktor NSPCC-a.

Ova organizacija pozvala je internet kompanije da skidanje nepristojnih fotografija sa interneta načine lakšim, kako ne bizavršile u rukama pedofila.