Počeo hadž
0

Preko 2,5 miliona muslimana krenulo put Mekke

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
(Foto: Reuters)
Najmanje 2,5 miliona muslimana započelo je u nedjelju godišnje hodočašće, krećući se prema šatoru koji se nalazi u blizini svetog grada Mekke, u Saudijskoj Arabiji. Oni prolaze istim putem kojim je prije 14 stoljeća hodio poslanik Muhammed.

Hodajući pješice, koristeći javni prevoz ili privatna vozila, hodočasnici će kroz planinski prevoj ući u dolinu Mina, koja se nalazi tri kilometra izvan Meke. Tim istim putem prolazio je i poslanik Muhammed na svom posljednjem hodočašću.

Hadž je jedan od pet stubova islama i traje pet dana.

U prošlosti, tokom hadža se nerijetko dešavalo da dođe do požara, rušenja hotela, sukoba policije s demonstrantima, ali i smrtonosnih stampeda.

Saudijski ministar unutrašnjih poslova, Princ Nayef, izjavio je u srijedu da ne mogu isključiti mogućnost napada regionalnog krila Al-Qaide, ali su sve snage u pripravnosti i spremne su da se bore pritiv jedne takve akcije.

Grupa Al-Qaede na Arapskom poluotoku, u nedjelju je demantirala da je planiran napad na hodočasnike tokom hadža.

Vlasti su saopćile da je 1,7 miliona muslimana dobilo vizu za dolazak na hadžiluk i do sada nije zabilježen niti jedan veći incident.

Također, kako bi se smanjio rizik od stampeda i velikih gužbi, vlasti su po prvi put uvele voz kineske proizvodnje koji će saobraćati do mjesta hadžiluka.

Željeznički projekat vrijedan 1,8 milijardi dolara uključuje prugu dužine 18 kilometara i prevest će ove godine oko 180.000 putnika, kazao je Habib Zein Al Abideen, pomoćnik ministra za opštinska i ruralna pitanja, prenosi Reuters.

Zbog ograničenog kapaciteta voz će ove godine prevoziti samo stanovnike Saudijske Arabije, a naredne godine to će se prošititi i na druge.