Zbog erupcije vulkana
0

Preko 1,7 milijardi eura gubitka za turizam

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Gubici u turističkom sektoru u Evropi, izazvani erupcijom vulkana na Islandu koja je paralizirala aviosaobraćaj, popeli su se na 1,72 milijarde eura, ocijenio je u petak u Madridu glavni tajnik Svjetske organizacije za turizam Taleb Rifai.

Ne računajući gubitke izvan Evrope, dnevni gubici u turizmu su bili oko 400 miliona dolara (300,4 miliona eura), izajvio je Rifai na pres-konferenciji, javio je AFP.

On je ocijenio da je tačna prva procjena Međunarodnog udruženja za aviosaobraćaj od 16. aprila po kojoj gubici iznose 200 miliona dolara.

Međutim, ova organizacija je uradila novu procjenu, ocijenivši da su u vrijeme najveće blokade u subotu i nedjelju gubici bili 400 miliona dolara.

Glavni tajnik je osudio "potpunu konfuziju" o civilnim odgovornostima u vrijeme kada se utvrđuje ko treba da odgovara za gubitke.

On je dodao da je Svjetska organizacija za turizam radila na jednom projektu koji će poslati Organizaciji Ujedinjenih Nacija (OUN) radi donošenja dogovora o pravima korisnika.

Pepeo kojeg je 14. aprila izbacio islandski vulkan Eyjafjoll je izazvao zatvaranje zračnog prostora u Evropi i paralizirao veliki dio saobraćaja, ostavljajući stotine hiljada putnika u zračnim lukama.