Nakon erupcije na Islandu
0

Prekinuti letovi u osam evropskih država

SRNA
Veliki oblak pepela koji se podigao usljed vulkanske erupcije na Islandu izazvao je zatvaranje vazdušnog prostora u osam država na sjeveru Evrope, a ovakvo stanje moglo bi da potraje još dva dana, saopštila je Evropska organizacija za bezbjednost avionskog saobraćaja.

Stručnjaci za vulkane kažu da bi pepeo mogao da predstavlja smetnju za avionski saobraćaj u narednih šest mjeseci, ukoliko se erupcija nastavi.

Analitičari procjenjuju da će aviokompanije širom svijeta pretrpjeti veliku finansijsku štetu čak i ako prekid bude kratkotrajan, pošto je na aerodrima danas ostalo blokirano nekoliko stotina hiljada ljudi.

Mjera zatvaranja vazdušnog prostora proglašena je u Norveškoj, Švedskoj, Finskoj, Britaniji, Irskoj, Belgiji, Holandiji i Francuskoj.

Vulkanska erupcija počela je prije dva dana, drugi put u posljednjih mjesec dana. Islandski vulkan izbacio je pepeo na visinu od 11 kilometara, a tokom noći oblak se proširio na jug i istok.

Vulkanski pepeo sadrži sitne čestice stakla i kamenčiće koji mogu da oštete avionske motore. Islandski vulkanolozi izjavili su da erupcija postaje sve jača.

Britanija je zabranila sve letove u svom vazdušnom prostoru, osim onih u hitnim slučajevima, do sutra u osam sati po srednjoevropskom vremenu. Avion koji vraća britanske vojnike iz Afganistana morao je da zastane na Kipru.
Aerodromi na sjeveru Francuske takođe će večeras ostati zatvoreni, a pariski aerodromi neće biti u funkciji do 23 sata, objavile su vlasti.

Aerodromi u Briselu, Amsterdamu i Ženevi saopštili su da su otkazali veliki broj letova.

Portparol aerodroma Hitrou izjavio je da je otkazano 840 od 1 250 predviđenih letova tokom dana, što je pogodilo oko 180 000 putnika. Još 120 000 putnika blokirano je na aerodromima Getvik, Stensted i Glazgov.

Vulkanski incident pokrenuo je razmišljanja unutar avionske industrije o tome koliko je spremna za oblake pepela. Naučnici kažu da pepeo ne predstavlja rizik po zdravlje ljudi, jer se oblak podigao na veliku visinu.