Svijet
0

VIDEO / Prekinut štrajk radnika Air Indije

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Radnici indijske avio kompanije Air India prekinuli su dvodnevni štrajk nakon što je sud od njih zatražio da se vrate na posao.

Štrajk je pokrenut samo nekoliko dana nakon pada aviona Air India Express u gradu Mangaloreu na jugu Indije, pri čemu je poginulo 158 osoba.

 Oko 20.000 radnika stupilo je u štrajk protestujući zbog naredbe uprave da ne razgovaraju sa novinarima. Uprava aviokompanije negira da je postojala slična naredba.

Radnici su protestvovali i zbog kašnjenja plata i nedostatka članova posade. Otkazano je više od stotinu letova. Očekuje se da normalan tok rada bude uspostavljen u roku od dva do tri dana.

Portparol aviokompanije Chandra Kumar rekao je da je otpušten određeni broj radnika koji su štrajkovali. On nije želio da objavi tačan broj otpuštenih radnika.

Indijski mediji javili su da je aviokompanija uručila otkaze za 17 radnika dok je 15 suspendovano.

Sud u u New Delhiju juče je od radnika zatražio da se vrate na posao, a vlada je štrajk opisala kao "neodgovoran".
Lider jednog od radničkih sindikata Vivek Rao rekao je da su sa upravom došli do "određenog razumijevanja" i okončali štrajk.

Direktor Air Indije rekao je da je aviokompanija bila primorana da reaguje prema nekim radnicima jer, kako je rekao "nije u pitanju štrajk već odgovornost i disciplina".

Analitičari ističu da je štrajk poziv za buđenje indijskoj vladi jer je situacija teška da bi dalje nereagovanje bilo fatalno po Air Indiju. 

New Delhi je do sada dao 168 miliona dolara pomoći kompaniji , dok je obećano još 252 miliona dolara. 

Drugi analitičari smatraju da kompanija ima 30.000 zaposlenih i da bi taj broj trebalo prepoloviti kako bi bila konkurentnija na tržištu.