Svijet
0

Prekid vatre u Libanu već pod znakom pitanja

FENA
Primirje koje je stupilo na snagu u ponedjeljak u osam sati u petak je jednoglasno usvojilo Vijeće sigurnosti UN-a i prihvatile su ga i izraelska i libanska vlada. Lider Hezbollaha Hassan Nasrallah također je nagovijestio svoje prihvatanje.

Isaac Herzog, visoki ministar u izraelskoj vladi, izjavio je, međutim, kako je malo vjerovatno da će sve borbe odmah prestati. "Iskustvo nas uči da nakon tog procesa slijedi fazno olakšanje" borbi, kazao je.

Zamjenik izraelskog premijera Shimon Peres također je izjavio kako Izrael nije siguran da će primirje opstati. "Ne mogu ništa reći s sigurnošću", izjavio je on nekoliko trenutaka prije nego što je prekid vatre stupio na snagu, javio je AP.

Provedba teško izdjejstvovanog primirja već je dovedena u pitanje u nedjelju navečer kada je izraelska vlada na neodređeni period odgodila ključni sastanak koji se bavi planovima slanja 15.000 vojnika koji bi nadzirali Hezbollahovo uporište u južnom Libanu.

Libanski mediji javili su da je vlada, koja je u subotu jednoglasno usvojila plan o primirju, oštro podijeljena oko zahtjeva da Hezbollah preda oružje na jugu zemlje. Vjeruje se da su ta neslaganja dovela do otkazivanja nedjeljnog sastanka.

Libanski lideri nisu davali nikakve javne komentare.

Razmještanje libanske vojske duž izraelske granice, skupa s podjednakim brojem UN-ovih mirovnih snaga, temelj je rezolucije o prekidu vatre usvojene u petak u Vijeću sigurnosti UN-a. Te snage trebale bi držati Hezbollahove borce izvan 30 km široke zone između granice i rijeke Litani.

Zvaničnici tvrde da će izraelski vojnici početi napuštati južni Liban čim libanska vojska i međunarodne snage počnu da se razmještaju u području. Vojska će, međutim, zadržati svoju zračnu i morsku blokadu Libana kako bi spriječila da oružje dolazi do Hezbollahovih gerilaca, saopćili su vojni zvaničnici.

Francuska i Italija, uz većinski muslimanske zemlje Tursku i Maleziju, u subotu su izrazile spremnost da daju vojnike za mirovne trupe, ali su konsultacije još potrebne kako bi se razradio sastav snaga i njihov mandat, a i neizvjesno je kada će one biti raspoređene.

Izraelski zvaničnici apelirali su na stanovnike sjevera zemlje koji su pobjegli pred raketnim napadima da se ne vraćaju kućama dok vlada ne ustanovi da je situacija sigurna.

Dok su borbe još bjesnile u nedjelju, izraelska vlada održala je burni sastanak na kojem je raspravljala o prekidu vatre, dok je ministar Ophir Pines-Paz kritikovao vladinu odluku da proširi kopnenu ofanzivu uoči primirja. Vlada je na kraju usvojila plan o prekidu vatre s 24 glasa za i nijednim protiv, uz jedan suzdržani glas.

Premijer Ehid Olmert izjavio je kako će primirje osigurati da "Hezbollah više ne postoji kao država u državi".

Pored ovlaštenja jačanja međunarodnih snaga u južnom Libanu, Vijeće sigurnosti poziva libansku vladu da bude jedina oružana sila u zemlji, što znači da Hezbollah treba biti razoružan.

Izrealska ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni izjavila je da će sporazum, ako bude proveden, "dovesti do značajnih promjena u pravilima igre u Libanonu".

"Ja nisam naivna, živim na Bliskom istoku i znam da se ponekad ne provede svaka odluka. Svjesna sam poteškoća. Ipak, tvrdim s punim uvjerenjem da je odluka Vijeća sigurnosti dobra za Izrael", kazala je.

Nasrallah, Hezbollahov lider, izjavio je u subotu da će se njegovi gerilci povinovati rezoluciji o prekidu vatre, ali je upozorio kako je"naše prirodno pravo" boriti se protiv izraelskih vojnika koji su ostali u Libanu.