Svijet
44

Prehranjivanje porodice: Najskuplje u Africi, najjeftinije u Kataru, a u BiH pola plate

Klix.ba
(Foto: MoveHub)
Cijene hrane u nekim dijelovima svijeta, poput Afrike, izuzetno su visoke, a eksperti okupljeni oko projekta MoveHub objavili su globalnu mapu koja prikazuje koliko je procenata plate potrebno da se kupe sedmične namirnice potrebne za prehranjivanje četveročlane porodice.

Istraživanje je pokazalo da su u najtežem položaju stanovnici Ugande koji za sedmične potrepštine trebaju čak 275,86 posto prosječne plate. Tek nešto bolja situacija je u Etiopiji, a slijedi Kenija na trećem mjestu ove nezavidne liste.

U top 10 zemalja sa najskupljim cijenama hrane u odnosu na prosječnu platu su i Zimbabve, Mijanmar, Nepal, Tanzanija, Kambodža, Zambija i Bangladeš.

Na suprotnoj strani skale, zemlja sa najjeftinijom hranom je Katar gdje na sedmičnu nabavku otpada tek 2,62 posto plate, a slijede Makao sa 3,66 posto i Kuvajt sa 4,38 posto.

Listu od top deset zemalja čine i Singapur, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, Luksemburg, Sjedinjene Američke Države, Hong Kong i Norveška.

Bosna i Hercegovina se sa Srbijom i Albanijom našla u "zelenom" dijelu liste sa zemljama u kojima na sedmičnu kupovinu hrane otpada 41-50 posto u tom periodu zarađenog novca.

Ako je suditi po ovoj listi, Hrvatska, Makedonija i Crna Gora su u boljem položaju sa jeftinijom hranom u odnosu na platu.