Guardian
0

Pregovorima s talibanima do mira?

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Londonski dnevnik The Guardian u četvrtak na naslovnoj stranici piše da su Amerikanci i afganistanski predsjednik Hamid Karzai stupili u kontakt s "ključnim pobunjenicima" u zemlji.

List objašnjava da su i predstavnici SAD-a i šef vlasti u Kabulu nedavno srupili u kontakt s grupom pobunjenika Hakani, koju opisuje kao "najopasniju" u zemlji.

Pozivajući se na pakistanske i arapske izvore, Guardian prenosi da se Hamid Karzai sastao s predstavnicima Hakanija izravno tokom leta, dok su američki kontakti bili indirektni preko jednoga zapadnog posrednika ali da traju više od godinu dana.

Isti izvori su rekli da pobunjenici iz grupe Hakani osjećaju da je dogovorno rješenje do kojeg će se doći pregovorima "najvjerojatniji" ishod tekućeg sukoba u Afganistanu - prenosi Guardian.

Dnevnik The Independent javlja u sličnom tonu da visoki zapovjednici talibana vode "tajne pregovore" u cilju okončanja rata u Afganistanu.

Prema saznanjima ovog lista, pobunjenici bi - prema onome što se zna o toku pregovora - mogli biti vraćeni u vladu, a prekid vatre ne bi bio uvjetovan povlačenjem NATO-ovih vojnika.

The Times javlja iz Pakistana da su NATO-ovi dužnosnici zaključili kako im je potreban novi put za prijevoz goriva i za opskrbu međunarodnih vojnih snaga u Afganistanu jer su dosadašnje rute blokirane nedavno pojačanim napadima talibana.

Samo u posljednjem napadu pakistanski ekstremisti su zapalili 20 kamiona koji su prevozili gorivo u Afganistan, piše Times.