Svijet
0

Pregovori o sjevernokorejskom nuklearnom programu

Klix.ba
Razgovori sa Sjevernom Korejom da odustane od svojih atomskih ambicija stali su na jednoj "izuzetno važnoj tačci" zbog razlika o navodnom programu tajnog obogaćivanja urana, koji razvija Pjongjang, saopćio je u četvrtak šef južnokorejske diplomatije.

"Tačno je da smo došli do jedne vrlo važne tačke o nuklearnom pitanju", rekao je novinarima Song Min-Soon.

"Što se tiče programa obogaćivanja urana, moramo nastaviti razgovore sa zainteresiranim zemljama", dodao je on.

Washington Post je prošle sedmice objavio da su tragovi obogaćenog urana primijećeni na aluminijskim cijevima koje je američkim naučnicima dostavila Sjeverna Koreja, navodno se obavezujući da će do 31. decembra demontirati svoje nuklearne instalacije.

Washington je još 2002. objavio da Sjeverna Koreja tajno obogaćuje uran, kršeći time Sporazum o razoružanju iz 1994., što je Pjongjang uvijek negirao, priznavši samo jedan program na bazi plutona.

Prema stranim ekspertima, koji su pregledali glavno nuklearno postrojenjeYongbyon, kompletno onesposobljavanje bi moglo potrajati još neko vrijeme zbog tehničkih razloga.

Prema informacijama koje prenose japanski mediji, Sjeverna Koreja bi mogla usporiti radove na demontiranju zbog kašnjenja isporuke obećane pomoći u razmjenu za svoje odustajanje od nuklearnog programa.

Nakon što je zatvorila svoje glavno nuklearno postrojenje u julu, Sjeverna Koreja bi sada do 31. decembra trebala da prekine sve svoje nuklearne programe.